Aby slepice dobře nesly, musíte vyvážit jejich příjem bílkovin a energie

10. únor 2022

Zimní období pro drobné chovatele slepic automaticky znamená menší snášku vajec. Ale nemusí to tak být. Čím slepice krmit, aby dobře nesly i v zimě?

Abyste měli vajíčka od svých slepic také v zimních měsících, musíte nosnicím zajistit především vyvážený poměr bílkovin a energie v krmivu. „Asi nejde vymyslet nic jiného než komerční směs pro nosnice, ať už sypkou nebo granulovanou. Jestliže budu slepice překrmovat bílkovinami a bude scházet energie, nebude snáška. A naopak, když jim dodám hlavně energii, budou tučnět, což se stává při krmení bramborami a šrotovanou kukuřicí,“ vysvětluje Roman Lang, chovatel a odborník v oblasti krmiv pro zvířata z Blovic.

slepice, ilustrační foto

Pokud jde o zimní přisvěcování v kurníku, on sám zastává názor, že není nutné: „Jsou chovatelé, kteří to praktikují, že slepicím takto uměle prodlužují den, takže ty mají delší čas na spořádání krmiva a potom snad líp nesou. Ale já bych to nedělal i s ohledem na to, kolik stojí elektřina.“

Slepice nese vajíčka celý život

Snáška se snižuje od druhého roku stáří slepice, musíte zvážit, jestli se vám zvíře ještě vyplatí. „Špičkový výstavní kus si necháte, tam jde i o genetiku. Ale jestli chcete vajíčka, potřebujete mladé nosnice. Když máte staré slepice rádi, necháte si je. Ale je to spojeno s určitými riziky. Starší zvířata šikanují mladá a také jsou pro ně zdrojem různých nemocí,“ varuje chovatel.

A jaký má tip Roman Lang na řešení čmelíků u slepic, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio