Air Park ve Zruči u Plzně má novou atrakci – letoun Mig 23

19. červenec 2021 19:35, aktualizováno

Nový exponát doputoval do Zruče až z Holandska. Mig 23 zatím není kompletní. Na jeho sestavení a drobných opravách se bude pracovat. Dokonce ještě ani není jasné, v které části expozice nakonec zůstane.

Stíhačku Mig 23 kdysi využívala východoněmecká armáda. Nový exponát měl být v Air Parku vystaven už minulý rok. Koronavirová pandemie však jeho transport znemožnila. „Toto je dvoumístná cvičná verze. Na takovém se piloti učili létat nebo se zaškolovali,“ vysvětlil spolumajitel Air Parku Miloš Tarantík. U nás v republice je mimo tohoto stroje dochovaný pouze jediný kus, a to v Praze v muzeu ve Kbelích.

Letoun byl dovezen v rozebraném stavu na kamionu ze vzdálenosti zhruba 800 km z Holandska, a proto se musí nejdříve složit. Zatím je bez křídel a mírně potlučený. „Až zjistíme, kam ho umístíme, zkompletujeme ho. Motor letoun nemá, ale i tak je v krásném stavu,“ doplnil Miloš Tarantík.

Stroj je unikátní tím, že na směrovce má jako jediný z Air Parku znak bývalého NDR, kde kdysi létal. Mimo nasazení křídel je nutné také dokompletovat kabiny a opravit poškození, která vznikla při přepravě.

Návštěvníci mohou v Air Parku ve Zruči obdivovat více než sto kusů techniky. Hlavně pak letadla. Ty největší jsou vidět už z poměrně velké dálky. Na své si přijdou také odborníci a fandové letecké a vojenské techniky.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio