Akce „Kamion“ má pomoci odhalit nelegálně převážené cizince

18. únor 2020 09:35

Jedenáct nelegálně převážených cizinců objevili policisté před několika dny na Karlovarsku. Jejich kolegové z Plzně pokračovali v celorepublikové akci „Kamion“ v pondělí poblíž dálničního tunelu Valík. Za jeden den zkontrolovali zhruba dvacet kamionů.

Policisté jsou rozděleni do několika hlídek. První je tipovací, která vozidlo vytipuje a oznámí kolegům jeho poznávací značku a barvu. Další hlídka – zastavovací – vozidlo zastaví a doprovodí na odstavnou plochu, kde poslední skupina policistů provede kontrolu. Prověřuje se nejen totožnost řidiče pomocí osobních dokladů, ale také doklady od vozidla včetně nákladu, který převáží.

Při zásahu policisté používají také speciální detektor reagující na tlukot srdce

„Zastavovací hlídka nám sem vždy přiveze vytipované vozidlo. Jsou to velká nákladní vozidla, kamiony a dodávky většinou ze zemí východní Evropy, jako je Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Turecko, Řecko a podobně,“ popsal jeden z policistů.

Chytré přístroje práci někdy zkomplikují

Při zásahu policisté používají také speciální detektor reagující na tlukot srdce. „Přístroj má detekovat osoby ve vozidle. Měření je ale ovlivněné silným větrem. Proto se musí udělat několik měření. Tady nastal problém, že když fouká hodně vítr, plachta začne vibrovat a do detektoru to hlásí chyby. Potom se musí vozidlo otevřít a provést kontrola vizuální,“ popsal policista, který obsluhoval detekční zařízení s tím, že detektor dokáže zachytit tlukot srdce nejen lidí, ale například i malých hlodavců či jiných zvířat.

Při kontrole se prověřuje nejen totožnost řidiče pomocí osobních dokladů, ale také doklady od vozidla včetně nákladu, který převáží

Celou akci bedlivě sledoval major Jindřich Novotný: „Kontrolu nákladních a dodávkových vozidel provádíme takřka každý den, v rámci schengenského vnitrostátního pátrání. Naposledy byl záchyt těchto osob v únoru 2018, kdy se podařilo zachytit kamion, kde bylo třicet běženců.“

Kontrola na dálnici D5 zatím žádné nelegálně převážené cizince neodhalila. Nicméně policisté budou v kontrolách pokračovat i v dalších dnech. Zaměří se nejen na kamiony a nákladní auta, ale také na autobusy a vlaky.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio