Akva Tera v Plzni láká na novou expozici

1. leden 2023 19:08, aktualizováno

Tropický ráj Akva Tera v Plzni láká na novou expozici zaměřenou na tajemné bezobratlé. Pobočka zoologické zahrady v centru města je v provozu už 60 let a pořád se vyvíjí. K vidění je tam například nejstarší obyvatelka celé zoo.

Nová expozice s názvem Bytosti bez kosti, tajuplní bezobratlí vznikla na místě bývalé výstavy sklípkanů. Představuje různé druhy hmyzu a dalších bezobratlých v barevně osvětlených teráriích. K vidění jsou syčiví švábi nebo třeba lupenitky.

Nejstarší obyvatelkou celé plzeňské zoologické zahrady, kterou lidé mohou pozorovat právě v Akva Teře, je želva matamata třásnitá. Ta zde žije nepřetržitě už od prosince roku 1973. „Její krk částečně připomíná kořen, takže když leží někde u dna ve sladké vodě v deštném pralese jižní Ameriky, lze ji snadno přehlédnout,“ uvádí mluvčí zoo Martin Vobruba. „U nás s ní na jednom místě žije i další druh želvy, tereka jednovousá.“

Další raritou je varan černý. Jak prozradil kurátor plazů Ondřej Trávníček, varani pocházejí z Nové Guiney a plzeňská zoo je v rámci Evropy jedna z mála, která je dokáže nejen udržet naživu, ale také je rozmnožovat. V současné chvíli se jeden samec nachází v expozici a další samec se samičkou mají v zázemí klid na páření.

V budoucnu nový podmořský svět?

Plzeňská Akva Tera zahájila provoz před 60 lety, od té doby se několikrát proměnila a vyvíjí se neustále. K čerstvé expozici bezobratlých by mohla snad už v příštím roce přibýt obnovená akvária představující podmořský svět. „Nyní budeme shánět finanční prostředky na rekonstrukci dvou akvárií. Ta bude náročná a drahá, jedná se o investici kolem jednoho milionu korun, doufáme tedy, že se podaří potřebné peníze získat,“ říká ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček.

Expozice Akva Tera má otevřeno denně. Kromě klasické prohlídky nabízí každý den například populární komentované krmení vybraných zvířat. Bližší informace najdete zde.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio