Album Beatles For Sale vyšlo 4. prosince 1964

4. prosinec 2020

Podíváme se do roku 1964, kdy byly u nás například schváleny zákony o Československém rozhlase a televizi a kdy byl zahájen provoz v elektrárně Tušimice. V této době vyšlo ve světě mnoho pozoruhodných desek. Jednou z nich bylo i album skupiny Beatles s názvem For Sale. Album se na trhu objevilo 4. prosince 1964.

Většina lidí, pokud někde uvidí nápis For Sale, tedy výprodej, zpozorní. No, nekupte to za tak malé peníze. Akce tohoto druhu se objevují v různých obdobích, ale největší oblibu, jak u obchodníků, tak u kupujících, zaznamenají vždy okolo Vánoc. A právě v této době nadělili Beatles svým fanouškům album s názvem Beatles For Sale, tedy Beatles ve výprodeji. O nějako slevu se však rozhodně nejednalo, neboť deska se prodávala za stejnou cenu jako všechna ostatní alba. Nakonec desky této kapely si vysokou cenu drží i v současné době.

Členové skupiny byli v té době maximálně zaměstnáni a tak na LP umístili částečně vlastní a z části vypůjčené melodie. Inspirací pro ně v té době byla tvorba Boba Dylana a vliv country muziky, kterou propagoval hlavně Ringo Starr. Zajímavé také bylo, že Paul McCartney, který byl v pozdější době ve skupině nejvýraznější skladatelskou osobností, se na albu Beatles For Sale podílel menším dílem než John Lennon.

Ve skladbě Eight Days Week zvolili Brouci v té době neobvyklé pojetí úvodu, který se z ticha dostává do vyšší zvukové intenzity. Originální nápad, který však ve své době vedl k tomu, že mnoho posluchačů mělo dojem, že se jim rozbilo rádio nebo zesilovač. Skladba Eight Days Week měla svou atmosférou vliv na rodící se folk rockové hnutí.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.