Alexander Graham Bell. Předchůdce jeho telefonu vypadal jako aparát s gumovým váčkem

Dnes zamíříme za skotským rodákem, který svým důvtipem poslal vynález telegrafu do starého železa. Napsal Jaroslav Hejnic. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat v rádiu, na webu Dvojky nebo v podcastových aplikacích. 

Jeho jméno přeložené do češtiny přímo předurčuje povahu jeho vynálezu. Dokonce jeho jménem, byla pojmenována i fyzikální veličina. Ano, budeme mluvit o Alexandru Grahamu Bellovi. Řeč ale přijde i na jeho rodinu, která je přinejmenším tak zajímavá, jako on sám.

Vynález telefonu byl vedlejším produktem

Není náhoda, že Alexander začínal jako učitel neslyšících. Jeho matka ztratila sluch, když mu bylo dvanáct let. Podle vzoru svého otce se stal učitelem neslyšících. Ve škole, ve které učil, si našel i manželku.

Samotný vynález telefonu byl „vedlejším produktem“, který vznikl při hledání prostředku, který by neslyšícím vrátil možnost slyšet.

Další Příběhy z kalendáře představí muže, který zkoumal plíseň.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související