Ali Smithová: Květen

18. prosinec 2020

Povídka současné skotské autorky. Překlad Viktor Janiš. Dramaturgie Marek Horoščák. Účinkují Lenka Janíková a Dana Růžičková. Režie Hana Mikolášková. Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2007. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Hrdinkami povídky Květen jsou dvě ženy žijící ve spokojeném partnerském svazku, do kterého však jednoho dne vstoupí někdo - či v tomto případě spíše něco třetího. Jedna z vypravěček se totiž zamiluje do krásného košatého stromu. Její zpověď a reakce její přítelkyně na toto zvláštní milostné vzplanutí tvoří základ poetického textu, ve kterém se v překladu Viktora Janiše představuje jedna z nejtalentovanějších současných prozaiček.

S dílem Ali Smithové (1962) se mohli čeští čtenáři setkat již ve dvou svazcích. Nejprve vydalo nakladatelství Argo v roce 2005 výbor sedmnácti textů z autorčiny povídkové tvorby pod názvem Jiné povídky a jiné povídky. V roce 2007 pak následoval překlad románu Hotel Svět nominovaného na Bookerovu cenu. Zanedlouho by měl v češtině vyjít i její román Náhodná (The Accidental) z roku 2004.

Spustit audio