Alžběta Stehlíková ze Stříbra je ženou několika řemesel, mezi její velké lásky patří tkaní

30. červen 2019

Malá dílna ve Stříbře, které kraluje, je plná originálních kousků. Paní Alžběta má kořeny na Slovensku, kde se ruční práce předávaly z generace na generaci. Většinu toho, co umí, ji naučila babička, něco i maminka.

A že toho umí opravdu hodně. Tkát, plést, háčkovat, drhat, vyšívat, paličkovat. Vytváří křížkové obrázky, frivolitkové krajky, látkové květiny, batikuje… Snad se to ani nedá všechno vyjmenovat. Za jednu ze svých nejoblíbenějších prací považuje tkaní. Její tkané věci získaly certifikát Místní výrobek ze západu Čech.

Na tkaní je potřeba větší rám, listy a člunky

Tkací rámy nebo tkalcovský stav mají různou velikost, některé jsou i přenosné. Babičky mívaly rámy opravdu veliké, to ale dnes už není nutností. Praktičtější jsou stavy menší, přenosné, protože je můžete vzít kamkoliv s sebou. „Já je nosím tam, kam mě zvou. Když je třeba někde Den řemesel, tkaní tam lidem ukazuji. A lidé si to chtějí zkusit,“ říká spokojeně tkadlenka, která má následovníky rozeseté po celých Čechách.

Tkání je snadné, jen se to naučit

Nejdřív se natáhne osnova. Pak se doplétají příze a vytvoří tzv. plátnová vazba. Je to takový pevný základ. Do osnovy se potom člunkem křížem přivede další vlákno a listem se dotlačí k sobě. Nitě se tak kříží a postupně tvoří vzor. A tento způsob se stále opakuje a pomalu vzniká kýžený výrobek. Např. pléd. „Podle síly příze můžete mít pléd teplejší, ale my už máme léto, takže dělám pléd slabší,“ ukazuje na hotovou část paní Alžběta.

Za kolik pořídíte základní výbavu pro tkaní?

Na internetu dnes můžete najít mnoho druhů tkalcovských stavů. „Nebojte se je porovnat, nemusíte mít ten nejdražší. Pokud berete tkaní jen jako občasný koníček, stačí základní výbava, která vás vyjde na zhruba 7 až 8 tisíc,“ vzkazuje Alžběta Stehlíková ze Stříbra.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň