Alzheimer se nevyhýbá ani padesátníkům. Svěření do ústavní péče komplikuje věková hranice

18. březen 2023 13:08, aktualizováno

Člověk občas něco zapomene, hůře se vyjadřuje, začíná být zmatený. I tak se projevuje Alzheimerova choroba nebo jiný typ demence. A nepostihuje jen starší ročníky, ale třeba i padesátníky. Sehnat pro ně umístění v domovech se zvláštním režimem ovšem není vůbec  jednoduché.

Zhoršená krátkodobá paměť, problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončené myšlenky a zmatenost. Tyto projevy si asi okamžitě vybaví každý, kdo měl někdy ve svém okolí někoho s Alzheimerovou nemocí nebo jiným typem demence. Podle odhadů České alzheimerovské společnosti u nás s demencí žije přes 160 tisíc lidí, zdaleka ale nepostihuje jen starší seniory.

S touto diagnózou se setkávají i mladší ročníky. Třeba osmapadesátiletá Karla z Domažlicka. Ještě před pár lety aktivní žena, u které její vnoučata trávila prázdniny a víkendy. Dnes klientka Centra pro seniory v Janovicích nad Úhlavou. „Maminka vůbec nemluví, ale zdá se mi, že teď nás možná trochu vnímá, když za ní přijdeme,“ vypráví syn Jan. Že něco není v pořádku, začala rodina pozorovat v létě před dvěma lety. „Maminka vždy uměla všechno spočítat z hlavy, najednou ale potřebovala kalkulačku. Začala zapomínat. Pozorovali jsme i změny v chování. Po prázdninách jsme ji vzali k lékaři a CT odhalilo počínajícího Alzheimera. Po Novém roce pak věci nabraly rychlý spád. U maminky se projevovaly úzkosti, které přecházely až v agresivitu verbální i fyzickou." Paní Karla skončila na psychiatrii.

Věková hranice pro přijetí je problém

V létě roku 2022 se paní Karla stala klientkou domova Clementas v Janovicích nad Úhlavou. Jak uvedla vrchní sestra Martina Kolářová, v domově je hned několik dalších obyvatel mladších šedesáti let. Clementas nemá nastavenou žádnou věkovou hranici pro přijetí a může se tedy o ně postarat.

Všechna zařízení tohoto typu ale takto flexibilní nejsou. Právě věková hranice umístění klientů často limituje. „Bohužel Alzheimera mají i padesátníci nebo pětapadesátníci, ale do domovů se zvláštním režimem jsou často přijímáni klienti až od šedesáti nebo pětašedesáti let věku,“ říká ředitelka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Alice Švehlová. Dle odhadů České alzheimerovské společnosti u nás v roce 2021 žilo 5 500 lidí mladších šedesáti let a zhruba 9 000 mladších 65 let s různou formou demence.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio