Americká za šest let? Byty, obchody, ale i kulturní sál nebo trampolínové centrum

1. listopad 2019 06:20

Obchody, pošta, hotel, kino, kanceláře nebo například parkoviště pro 1 500 aut. Tohle všechno vznikne do několika let v prostoru po bývalém Domu kultury Inwest v Plzni. Na místě mělo podle původních plánů vyrůst obchodní centrum Corso. To ale Plzeňané v roce 2013 v referendu odmítli.

Novou čtvrť bude tvořit několik budov, které se architekti snažili začlenit k už stojícím objektům. „Budova policejního ředitelství naváže na hotel s kapacitou 110 lůžek. Poliklinika, lázně a administrativní budovy budou dotvořeny bytovým domem a objektem, kde počítáme s využitím pro volnočasové aktivity. Podél Americké třídy budou obchody, restaurace, kanceláře a byty,“ popisuje architekt Milan Mlada.

V nové plzeňské čtvrti se vybudují hned dva velké bytové domy. Nabídnou 120 bytů různých velikostí. Pod celým územím má být podzemní parkoviště pro přibližně 1500 aut. Asi nejvíce neznámých je zatím u budovy pro takzvané multifunkční využití a své slovo bude mít samozřejmě i město. “Kolik prostoru budou zabírat kinosály, jak velké bude třeba trampolínové centrum, to všechno se teprve bude vyvíjet,“ naznačuje architekt Filip Pokorný. Každopádně v této budově by mohl být i společenský sál nebo například pošta či úřady.

Návrh nové čtvrti AMESIDE si můžete prohlédnout na výstavě ve druhém patře bývalého obchodního domu Prior.

Celkové náklady zatím investor hrubě odhaduje v řádu několika miliard. Jasný není ani začátek celé stavby, přibližný harmonogram by měl být k dispozici na začátku příštího roku. Aktuálně se investor snaží získat vyhodnocení vlivu na životní prostředí a současně pracuje na dalších dokumentech. „Zpracováváme kompletní projekt pro územní rozhodnutí, řešíme detaily dopravní návaznosti a podobně,“ doplňuje architekt Milan Mlada. Když půjde vše jak má, mohlo by se začít stavět v roce 2022. Za další tři roky by se nová čtvrť mohla otevřít.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio