Anatole France: Roxana a další povídky slavného francouzského prozaika

29. leden 2021

Povídky francouzského nositele Nobelovy ceny za literaturu, který se proslavil alegorickým románem Ostrov tučňáků, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Anatole France (1844–1924), vlastním jménem Anatole Thibault, byl francouzský spisovatel, literární kritik a esejista, nositel Nobelovy ceny za literaturu pro rok 1921. Narodil se v Paříži. Jeho otec vlastnil knihkupectví, a tak měl Anatole odmalička blízko ke knihám. Poté, co získal důkladné humanitní vzdělání, se rozhodl věnovat literatuře. Nejprve se stal lektorem v Lennerrově nakladatelství, tam také vydal svá první básnická díla (Zlaté básně z roku 1873 a Korintská svatba z roku 1876). Proslavil ho alegorický román Ostrov tučňáků. Pro knihy Anatola France je typická velká šíře námětů, stylistická vybroušenost a odráží se v nich jeho mimořádná erudice i vývoj filozofických apolitických názorů. Zemřel roku 1924.

Roxana

Účinkují: Alena Vránová, Rudolf Jelínek, Martin Růžek
Překlad: Marie Vobrubová-Koutecká
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1971

Nečekané setkání s okouzlující dívkou v nesnázích překvapí na noční pochůzce abbého Coignarda i jeho mladého učedníka. Nabídnou jí pomocnou ruku, protože chladná noc a opuštěné místo nejsou pro mladičkou slečnu nejbezpečnější. Co se opuštěné krásce přihodilo?

Červené vejce

Účinkuje: Jiří Ornest
Překlad: Eduard Hodoušek
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2001

Povídka Červené vejce ze souboru Baltazar vyšla knižně poprvé roku 1889. Autor tento příběh připsal Samuelu Pozzimu (1846–1918), významnému chirurgovi, jenž zemřel podivnou smrtí: jakýsi pomatenec jej zabil v jeho pracovně.

Pan Pigeonneau

Účinkuje: František Šec
Připravil: Tomáš Kukulka
Překlad: Marie Úlehlová - Tilschová
Režie: Dagmar Joklová
Natočeno: v roce 1993

Lehce sebestředný archeolog pan Pigeonneau si zakládá na pečlivém a přesném bádání, na svých odborných pracích a vědomostech. Jeho pojednání O úboru egyptské dámy je zařazeno mezi prezentace pro veřejnost a sklidí mnohé, jak doufá snad i upřímné, gratulace. Vypadá to, že především jedna půvabná mladá dáma je jeho znalostmi okouzlena a vyžádá si jeho osobní odbornou pomoc při volbě kostýmu, ve kterém chce na plese zazářit stejně jako dávné egyptské bohyně. Jistě, takové přízemní pohnutky se s jeho velkolepými objevy úplně neslučují, ale není v jeho silách dámu odmítnout. Tím ale jeho podivná přeměna nekončí. Síla sugesce a jiné šarlatánské kousky v jeho přesném životním režimu nemají žádný prostor. Ale jak se stane, že se ze seriózního vědce stane autor pokleslé povídky nevalné kvality?

 Anatole France: Dcera Lilitina

Účinkují: Stanislav Šárský, Markéta Viktorová
Překlad: Marie Úlehlová–Tilschová
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: v roce 2000

V povídce Dcera Lilitina se staneme svědky rozpravy starého faráře a jeho žáka, který u svého učitele hledá klid a rozhřešení pro svou nešťastnou duši oblouzněnou láskou k tajemné Lejle. Ta jej sice naplnila dosud neobjeveným štěstím, ale cena za její přízeň je větší, než mužské srdce dokáže snést. A mohla být tato okouzlující bytost vůbec žena? Cypřišová destička darovaná jako amulet možná nakonec zamotá daleko více hlav.

 Anatole France: Tchoř

Účinkuje: Tomáš Jirman
Připravil: Milan Šťastný
Překlad: Jaroslava Votrubová–Koutecká
Režie: Marek Pivovar
Natočeno: v roce 2001

Vyprávění o zahradníkovi, který nejenom že neplní pracovní povinnosti, ale dokonce je podezřelý z mnoha krádeží spáchaných s nevídanou zručností. Plíží se podezřele okolím, celý zanedbaný a mnohým nahání strach. Tchoř je ale bohužel pouze smyšlenkou, která se předává po generace jako rodinný odkaz, a tak se vše začne zamotávat. Jak tohle celé může dopadnout?

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.