Ani kapka nazmar - to je název výstavy v Plzni ve Smetanových sadech

9. listopad 2018 09:39

Výstava se koná před Studijní a vědeckou knihovnou a pořádá ji Nadační fond Zelený poklad, který na jednotlivých panelech představuje projekty zaměřené na využívání dešťové vody.

I když vody spadne v Plzni každý rok zhruba stejně, 500 až 600 litrů na metr čtvereční, jiný je charakter srážek. Místo trvalejších mírných dešťů přicházejí přívalové srážky, které vyschlá zem nestihne pobrat. A většina dešťovky tak skončí bez užitku v kanalizaci. A to se snaží změnit právě Nadační fond Zelený poklad. 

„Grantový program „Ani kapka nazmar“ u nás funguje už od roku 2016. Od té doby jsme podpořili celkem devět projektů v částce přes milion sto tisíc korun. Jak už napovídá sám název, projekt je zaměřený na hospodaření s dešťovými vodami. Do programu se můžou hlásit školky, školy, zájmové spolky a neziskové organizace. Grantový program funguje dvoufázově. V první fázi podporujeme vznik projektu, protože jsou náročné a je potřeba, aby je zpracovávali odborníci. Pakliže je projekt kvalitní, můžou si žadatelé žádat o finance na jejich realizaci,“ vysvětlila předsedkyně správní rady Lucie Davídková.

Děti ve školce v Mánesově ulici už ví, jak hospodařit s vodou

Grant už využila například 22. mateřská škola v Mánesově ulici. Jak dešťovku využívá, popsala Tereza Pelclová z Nadačního fondu Zelený poklad: „Má k dispozici tři zahrady a na všech udělala nějaká opatření pro hospodaření s dešťovými vodami. Na jedné zahradě si už vybudovali altán, na kterém mají malou zelenou střechu. Zároveň mají na všech zahradách sudy na schraňování dešťové vody, a na jedné mají vodní prvek, kde si děti hrají jen s vodou, kterou chytí. To znamená, že se nenásilným způsobem učí, že voda nevzniká jen tak, ale musí se s ní hospodařit.“

Dešťovou vodu začaly chytat i některé základní školy, například skvrňanská 15. základní škola. Ta si pořídila 16 velkokapacitních sběrných nádob a díky nim už zahradu nekropí kohoutkovou vodou. V budoucnu chce navíc na jednu z budov zelenou střechu, která by v horkých dnech pomohla ochladit teplotu ve třídách. Anebo 32. mateřská škola v Resslově ulici. Tam by rádi změnili povrch dvorku, který tvoří nepropustné pryžové čtverce. 

„Plocha se ukazuje jako zdravotně závadná a v horkém létě zapáchá. Plán je tuto plochu nahradit štěrkovými propustnými trávníky, které lépe zasakují dešťovou vodu a zároveň jsou odolné vůči dětské hře. Plánují se tam i podzemní nádrže na dešťovou vodu a samozřejmě doplnění zeleně,“ doplnila Tereza Pelclová.

Výstava Ani kapka nazmar potrvá u Studijní a vědecké knihovny do konce roku.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio