Ani po tání sněhu nestoupla hladina Boleveckého rybníka. Dopouštět se bude z Berounky

26. únor 2021 17:20, aktualizováno

V Boleveckém rybníku chybí voda. Napouštět by se měla z nedaleké řeky Berounky. Vodu je však nutné nejprve vyčistit. Doplnění vody na obvyklou úroveň může trvat až několik let.

Voda v Boleváku stále ubývá. Město se proto rozhodlo, že bude vodu doplňovat z nedaleké řeky Berounky. Ta se musí ale nejprve pročistit, a to na čistírně odpadních vod v Jateční ulici. „Prvním předpokladem je, že tady u nás se vystaví jakási úpravna vody, která bude mít za úkol vyčistit vodu z Berounky a připravit jí pro Bolevecký rybník, aby nebyl narušený ekosystém, který je tam nastavený,“ sdělila mluvčí plzeňské vodárny Dana Veselá.

Letos se plánuje realizace projektu

Kromě samotné úpravny je zapotřebí vybudovat ještě přibližně 600 metrů dlouhé potrubí od úpravny k Boleveckému rybníku. Na letošní rok se plánují především projektové práce. „Chceme získat veškerá povolení a pokud se nám to povede, tak bychom v prvním pololetí roku 2022 rádi postavili celý systém,“ zmínil náměstek primátora Michal Vozobule z TOP 09.

Odhadovaná cena realizace celého systému je mezi 30 až 40 miliony korun. Čerpání vody do Boleveckého rybníka potrvá několik let. Jak rychle vše půjde, bude záležet i na počasí a stavu podzemních vod. „Kdyby bylo v Boleváku vody dostatek, je možnost ji popřípadě dočerpat i do Košináře. Jakmile jednou budeme mít vodu v úrovni Boleveckých rybníků, tak by se s ní dalo nějak pracovat,“ sdělil své předpoklady plzeňský hydrobiolog Jindřich Duras.

Jak bude úpravna vody pro Bolevák fungovat?

Po načerpání vody z Berounky se bude přidávat hlinitý koagulant. Hliník srazí a nachytá na sebe fosfor, řasy a drobné nečistoty. Pak bude následovat filtrace přes keramickou membránu. „Ta má póry o velikosti 0,2 mikrometru. Neprojdou přes to ani bakterie, ani spóry račího moru. Pro jistotu ale bude ještě zařazena UV lampa. Ta provede sterilizaci už té přefiltrované vody. Pokud projdou přece jen nějaké viry, případně bakterie nebo spóry račího moru, tak je UV lampa bezpečně zahubí. To je velice pečlivá a spolehlivá úprava a ta zabezpečí, že to bude v Boleváku vypadat dobře i nadále,“ dodal Jindřich Duras.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio