Annín na Šumavě o víkendu ožije sklářskou poutí

26. červenec 2017

V Anníně na Klatovsku vrcholí přípravy sklářské anenské pouti. Tuto tradici tady obnovili vloni. Pouť připomíná a vzdává hold jednomu z tradičních šumavských řemesel, tedy sklářství. Připravené jsou průvody, komentované prohlídky i bohatý kulturní program.

Sklárna v Anníně funguje už přes 220 let a spolu s brusírnou v Rajsku se o víkendu během anenské pouti otevře veřejnosti. Návštěvníci uvidí například výrobu a broušení skla, vinutí perlí, foukání skleněných zvířátek nebo se mohou vydat na prohlídky sklářských muzeí.

Vrcholem pouti jsou slavnostní sklářské průvody. Vyjdou v sobotu ve 14 hodin právě od sklárny i brusírny a sejdou se u kapličky. Včele půjde i sklářská královna Lucie 1. Annínská, kterou zvolili místní vloni. Po roce tak budou k vidění i annínské korunovační klenoty, tedy skleněné žezlo, jablko a korunka. Letos se tento annínský poklad ještě rozroste o číši a krásný skleněný šperk na krk.

Kdo přijde o víkendu do Annína, nudit se určitě nebude

Zájemci se mohou také vydat třeba na komentované procházky po zajímavých místech Annína, chystají se i pravidelné prohlídky kostela a kostnice. Přístupná bude také hrobka sklářské rodiny Schmidů. To je novogotická hrobní kaple, která má za sebou rozsáhlou rekonstrukci a návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si ji poprvé po velké opravě. V neděli ke kapli zamíří procesí a uskuteční se zde poutní mše svatá.

Hudební program pouti začne už v pátek v kostele na Mouřenci koncertem Báry Basikové, v sobotu se bude hrát hlavně u kapličky na návsi, kde vystoupí několik kapel, mimo jiné i duo Flaškinet, které hraje na lahve.

Chybět nebude pouťová zábava a také vystoupení Annínských žen, což je spolek složený z místních žen všech věkových kategorií, které opět nacvičily taneční vystoupení. Tentokrát to bude country tanec a pak také kankán. Tečkou za sklářskou poutí v Anníně bude nedělní koncert v kostele na Mouřenci, kde kromě varhan zazní i keltská harfa.

autor: jik
Spustit audio