Aplikace na rozpoznávání hadů vědce ze Západočeské univerzity pomůže zachraňovat životy po celém světě

Rozeznat jedovatého hada od neškodného může v Asii nebo v Africe zachránit lidský život. Pomáhat s tím teď bude nová mobilní aplikace, na které spolupracoval vědec ze Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Picek. Aplikaci jako první budou využívat Lékaři bez hranic.

„Aplikaci si může člověk stáhnout a potom jednoduše hada vyfotí a následně zjistí, o jaký druh se jedná. Dozví se, jestli had je či není jedovatý, souběžně s tím vidí nejpodobnější druhy a ty, u kterých může dojít k záměně,“ popsal doktorand Fakulty aplikovaných věd na Západočeské univerzitě v Plzni Lukáš Picek, který se společně s vědci ze ženevské univerzity ve Švýcarsku na vývoji aplikace podílel.

Podle vědců dokáže aplikace správně odhadnout devět z deseti hadů. Navíc každý výsledek kontroluje odborník. „Člověk za prvé v rámci zlomků vteřin obdrží informaci o tom, o jakého hada se jedná a následně v nějakém delším horizontu obdrží potvrzení od lidského experta, jestli je to skutečně ten správný had, nebo případně o jaký jiný druh se jedná,“ vysvětlil Lukáš Picek.

Cílem aplikace je podle Lukáše Picka pomoci snížit počty úmrtí a fatálních následků v souvislosti s hadím uštknutím. Obzvláště v Africe a Asii, kde dochází každoročně k několika stům tisíců uštknutí, které mají trvalé následky či úmrtí.

Aplikace zná stovky hadů z celého světa

Software v současnosti dokáže rozeznat 800 druhů hadů. Jejich počet by se měl časem zvýšit. „Bude to skutečně jedna aplikace pro celý svět, to znamená, že by měla fungovat ve všech prostředích stejně. My v tuto chvíli využíváme GPS lokace toho zařízení, a díky tomu můžeme zpřesňovat odhady dle konkrétních zemí a upravit správný druh toho hada,“ popsal Lukáš Picek.

Jako první by měli aplikaci na začátku června začít používat Lékaři bez hranic. Podle Lukáše Picka za pomoci záchranných složek a lékařů může pomoci určit správný protijed a tím zachránit životy.

Aplikaci by co nejdříve měla také začít využívat veřejnost. Vědci si od toho slibují velké množství fotografií, díky kterým budou moci celý systém ještě více zpřesnit. „Existují čtyři druhy hadů v Indii, kteří jsou nejvíce zaměňováni, popřípadě způsobí nejvíce úrazů uštknutím. Druhá fáze spočívá v upřesňování systému pro tento region a řešení konkrétních záměn, které se stávají,“ uzavřel Lukáš Picek.

Aplikace bude přístupná zdarma, ale pouze v angličtině.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související