Archeologové budou i letos prozkoumávat vrch Vladař

Východní části Karlovarského kraje vévodí majestátná hora Vladař, která leží nedaleko Žlutic na Karlovarsku. Přestože počátky archeologického zájmu o tuto tajemnou horu spadají již do 19. století, odborníci se její dávnou minulostí dlouho zabývali pouze okrajově. Teprve v posledních letech, a to zejména přičiněním Archeologického ústavu v Praze, katedry archeologie Západočeské univerzity v Plzni, Krajského muzea Karlovy Vary a péčí Občanského sdružení Vladař, dochází ke komplexní dokumentaci vladařských reálií a jeho osídlení je sledováno i v širším kontextu celé kulturní krajiny.

V minulosti byla hora několikrát osídlena a už několik let zde probíhá archeologický průzkum. Ten bude pokračovat i v letošním roce a stejně jako v minulosti budou profesionálním archeologům asistovat amatéři z občanského sdružení Vladař. Rozsáhlý průzkum naváže na loňské aktivity. Jak řekl předseda občanského sdružení Vladař Petr Zahradníček, nejdůležitější bude dočistit a zahladit sondy na vrcholu hory: "V loňském roce se podařilo terén zmapovat a ze sond máme poznatky, které vyústily v obsáhlou zprávu, nicméně, ještě neříká vše a proto se bude pokračovat. Archeobotanik Petr Pokorný přiveze plavící zařízení, které umožní, aby nám neunikla ani špendlíková hlavička".

Stolová hora Vladař

Archeologové chtějí najít podklady pro to, aby dokázali určit co nejpřesněji časový okamžik, kdy hradiště na Vladaři vzniklo. "Víme, že tam bylo pět stavebních fází v rozsahu 1500 let před naším letopočtem po rok nula. Kolem roku 0 hradiště zaniklo nám z dosud neznámých příčin. Je to tedy o hledání souvislostí".

Plavící zařízení bylo už minulý rok archeology využito při archeobotanickém průzkumu jezírka na temeni hory a podařilo se najít zbytky rostlin z nejrůznějších dob osídlení Vladaře. Nyní ho chtějí použít i v suchých sondách. "Například v jedné byly objeveny zbytky spáleného hrachu - tedy zbytek jídla a nám to pomůže zjistit z jakého období nález je a třeba i to, jak se lidé stravovali a podobně", přiblížil letošní plány Petr Zahradníček.

Archeobotanický průzkum
autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio