Archeologové Západočeské univerzity zkoumali bývalý trestní tábor na Jáchymovsku

18. říjen 2018 16:21

Táborem nucených prací Nikolaj prošlo za komunistického režimu zhruba 1 000 politických vězňů. Současný výzkum je součástí mezinárodního projektu, na kterém se podílí šest univerzit.

Plzeňský tým ZČU kopal v táboře u Jáchymova týden. „Nalezli jsme několik osobních věcí vězňů, například opotřebovaný kartáček na zuby, zubní pastu, lékovku s bakelitovým uzávěrem nebo fragment gumové podrážky pracovní boty. Právě takové nosili vězni, když fárali na šachtě Eduard. Dále jsme našli rozbitý porcelánový talíř na polévku, který přináší svědectví o životě strážců, protože vězni jedli z hliníkových ešusů,“ uvedl vedoucí výzkumu z FF ZČU V Plzni Pavel Vařeka.

Důkazy o každodenním životě v táboře se pod povrchem země dochovaly i díky tomu, že poté co budovy srovnaly se zemí začátkem 60. let buldozery, místo zarostlo lesem a trávou.

„Tábor Nikolaj patří k těm větším a na základě vzpomínek vězňů patřil k těm nejhorším. Byly tu otřesné podmínky a krutý režim. A zejména na začátku 50. let tu docházelo k brutálnímu ponižování lidské důstojnosti vězňů,“ doplnil Pavel Vařeka.

Výzkumníci na místě přesně určili, kde zkoumaný tábor a jeho jednotlivé části byly. „Součástí tábora Nikolaj se stalo také fotbalové hřiště, kde dozorci mohli hrát fotbal. Pro nás je hřiště unikátní, protože u jáchymovských táborů žádné fotbalové hřiště doložené nemáme. De facto je to první archeologický výzkum fotbalového hřiště asi na světě,“ uvedl výzkumný pracovník z katedry archeologie v Plzni Michal Preusz.

Vzpomínky vyplavily řadu emocí

Archeologové na místo přivezli i pamětníky a jejich vzpomínky porovnali s vykopanými nálezy. „Když odkryjeme ty relikty, vybavují se jim úplně nové vzpomínky. Když viděli věci, které každodenně používali, rozplakali se,“ řekl Michal Preusz.

Na základě výzkumu by měla vzniknout mobilní aplikace, která život v táboře Nikolaj přiblíží veřejnosti. „Tam kde stával tábor Nikolaj, nevidíte na povrchu v podstatě nic, protože to místo je zarostlé. Ale pokud si stáhnete tu aplikaci, najednou se vám prostřednictvím virtuální reality tábor zhmotní, a objeví se přímo před vámi v telefonu. Můžete tím místem procházet a vidět, kde byla brána, baráky pro vězně a podobně. Možné je také překliknout na letecké dobové snímky a na artefakty, které jsme našli. Nejcennější součástí aplikace budou vzpomínky vězňů, které si bude moct uživatel aplikace pustit přímo na místě, kde politický vězeň vzpomíná na konkrétní událost,“ uzavřel Pavel Vařeka.

Výzkum bude na místě ještě pokračovat a zmíněná aplikace by měla být hotová do konce příštího roku.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio