Armáda trénovala ve všech krajích odvod civilistů

Ve všech 14 krajích zasedly odvodní komise. V rámci pravidelného cvičení si zkoušely postupy při případném odvodu branců, civilního obyvatelstva do vojska. Cílem bylo zjistit, jak například funguje spolupráce se samosprávami a jak dlouho by vůbec odvod trval.

Cvičné zasedání odvodní komise

Po 13 letech se jednalo o zkoušku, která šla do detailu a odehrála se ve všech 14 krajích. Jedna odvodní komise zasedla také v kulturním domě v Klatovech. „Odvod je posouzení schopnosti občana, ale nástup mimořádné služby za stavu ohrožení státu a za válečného stavu je druhou věcí,“ shrnul důležitá fakta člen aktivních záloh a vedoucí odvodního oddělení krajského vojenského velitelství Josef Pýcha.

Armáda díky těmto pravidelným cvičením prověřuje, zda je odvodní oddělení v případě nutnosti schopno podle zákona provést odvodní řízení. Proběhla také praktická ukázka odvodu. Dobrovolníky čekala lékařská prohlídka a pohovor s komisí, ve které je zástupce armády, dva lékaři a zástupce samosprávy.

Jde jen o cvičení

Ředitel plzeňského krajského vojenského velitelství Milan Sklenář uklidňuje, že jde jen o cvičení a že povinnost odvodů od zrušení základní vojenské služby u nás není. Jedná se totiž o složitou záležitost, a proto je nutné trénovat odvody několikrát za rok.

Někteří politici se domnívají, že by měla být zavedena odvodní povinnost. „Beru to tak, že odvod neznamená, že budu hned odvolán někam do armády. Odvod je pouze zjištěním množství lidí, které by bylo ochotno a schopno nastoupit do vojenské služby,“ konstatoval starosta Horažďovic Michael Forman. Podobný názor má i plzeňský hejtman Rudolf Špoták. Podle něj je nutné zjistit, kolik lidí by bylo schopno v případě nutnosti sloužit v armádě. To by přispělo k vytvoření si obrázku o stavu republiky v tomto ohledu.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio