Arónie vás celkově povzbudí, dodá vitamíny a minerály

Dlouhodobé užívání plodů arónie nebo šťávy z nich doporučuje fytoterapeutka Monika Šedivcová. Přestože jde o plody podzimu, bylinkáři radí aróniovou šťávu přidávat k jarnímu detoxikačnímu čaji.

Arónie planě roste v Severní Americe, na severu Evropy a v Rusku. V Česku je rostlinou vysazovanou a pěstovanou nejen pro plody, ale i pro krásu. Zahrádku vám ozdobí jako keř nebo naroubovaná na jeřáb obecný jako stromek.

Arónie

Nejčastějším druhem arónie u nás je temnoplodec černý Aronia melanocarpa, lidově černý jeřáb, který je nenáročný na pěstování. Daří se mu v jakékoli půdě, hodí se i do vyšších poloh a vedle ideálního slunného stanoviště snese také polostín. Řešit u něj nemusíte choroby ani škůdce.

Účinky arónie na srdce, cévy, žaludek

„Arónie příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce. V tomto směru dobře doplňuje bylinný čaj na křečové žíly a cévy podle receptu bylinkářky Boženy Kamenické. Můžeme pít tři týdny tento čaj Erikán a k němu šťávu z arónie,“ říká Monika Šedivcová.

Zavařenina, džem z arónie

Sušené plody, šťávu nebo sirup z arónie je možné užívat i delší dobu. Podle bylinkářky při dlouhodobém užívání arónie reguluje krevní tlak, snižuje riziko arteriosklerózy, odstraňuje z těla těžké kovy, eliminuje žaludeční problémy a zmírňuje projevy migrény.

Podpoří rekonvalescenci. Harmonizuje štítnou žlázu

„Dále je arónie vynikající pro rekonvalescenci lidí po déletrvajících problémech se zdravím. Celkově povzbudí, dodá vitamíny a minerály. Je vhodné ji kombinovat s čajem President opět od paní Kamenické, který dáváme hlavně starším osobám,“ pokračuje fytoterapeutka.

V podobě gemmoterapeutika arónie pozitivně působí na štítnou žlázu. „Jsou lidé, kteří dlouhodobou bylinnou léčbou dokážou harmonizovat štítnou žlázu. Takže černý jeřáb jako gemmoterapii na štítnou žlázu také doporučuji,“ konstatuje Monika Šedivcová.

Sušený plod pro kojící maminky i pro revmatiky

Sušené plody arónie jsou součástí laktačních čajů. „Například čaj se složením arónie, fenykl, anýz, kopr, kmín, jestřabina, mateřídouška, kopřiva a heřmánek, to je velice kvalitní čaj pro maminky, které nemají tolik mléka,“ ujišťuje bylinkářka.

A připojuje i další recepturu, v tomto případě pro lidi trpící revmatismem: „Arónie, kontryhel, šípek, yzop, divizna a libeček. Čaj si můžete nechat namíchat a k němu zase brát sirup nebo šťávu z arónie.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio