Arriva jezdí v kraji pátý den. Problémy byly hlavně v pondělí a úterý

18. červen 2020 07:20

V Plzeňském kraji jezdí od neděle nový autobusový dopravce Arriva. Cestující zatím vozí až do konce června za symbolických 12 korun. Nový dopravce, na jehož provoz dohlíží krajský organizátor dopravy společnost POVED, chce v tomto zkušebním provozu vyladit možné problémy. A ty se během prvních čtyř dnů skutečně vyskytly.

„První den v neděli problémy nebyly. Je ale pravda, že je to den, kdy jezdí daleko méně lidí. Bylo vypraveno 600 spojů,“ řekla ředitelku POVEDu Zdeňka Kmochová. V pondělí vyjelo třikrát více spojů a problémy na sebe nenechaly čekat. „Problémem byli řidiči, kteří nenastoupili do práce anebo neznali trasy, protože si je dopravce dovezl z jiných oblastí. Takže některé spoje nevyjely, některé zaznamenaly pozdní příjezdy,“ potvrdila ředitelka POVEDu.

V úterý se podle jejích slov situace stabilizovala a vyjely všechny spoje. Nastal ovšem problém s Plzeňskou kartou. „Celé úterní odpoledne jsme to testovali. Zjistili jsme, že karta sice odbavuje, ale cestující nejsou zvyklí ji dostatečně dlouho držet u odbavovacího zařízení. Snažíme se všechno zlepšovat. Komunikujeme s řidiči, s dispečery. Předpokládám, že to zase dneska bude lepší,“ doplnila Zdeňka Kmochová

„Další výraznější problémy nejsou. Chci být optimistou a doufám, že například pátek bude vše úplně normální,“ dodala.

Do konce června, tedy do konce testování, se jezdí za 12 korun. Po tomto termínu bude zaveden tzv. krajský tarif. Ten bude jednotný pro vlaky, autobusy i městskou hromadnou dopravu. Nejdražší jízdenka bude za 72 korun na 4 hodiny.

„Kromě negativních reakcí na první problémy, jsme zaznamenali i pochvalné hlasy, že jsou autobusy pohodlné, mají vysoké sedačky. Cestující chválí i nízkopodlažní dveře, lidem se pohodlně nastupuje i vystupuje,“ řekla ředitelka krajského organizátora dopravy společnosti POVED Zdeňka Kmochová.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související