Asistenční služba na Prachaticku vytahuje auta ze škarp, ale i běžkařských stop

7. březen 2019 15:06

Rekordní množství soli a štěrku během letošní zimy spotřebovali jihočeští silničáři. Nouzi o práci v horských oblastech neměli ani poskytovatelé takzvaných asistenčních služeb.

Jedna z nich funguje nepřetržitě v Novém Dvoře na Prachaticku. Jen za letošní leden a únor absolvovala přes 300 výjezdů. Kromě zasněžených silnic musí zvládat hlavně členitý šumavský terén.

Nedávno zasahovala například u benzinové stanice nedaleko Čkyně. „Co přesně se tu stalo, těžko říct, každopádně pán havaroval do škarpy. Musíme vůz odsud vyndat, abychom ho co nejmíň poškodili, i když to vypadá, že zrovna tohle auto už bude na odpis,“ ukazuje majitel asistenční služby Jakub Vlášek.

K vyzvednutí vozu na odtahovou plošinu pomáhá hydraulická ruka. „Musíme si dát pozor, abychom neprorazili nádrž nebo vanu, aby nedošlo k úniku provozních kapalin, pak bychom museli ještě volat hasiče,“ dodává.

Podobných výjezdů Jakub Vlášek absolvuje i několik denně. Letos mu ale přibylo zásahů, kdy musel auta vyprošťovat z míst, kudy vedou stopy pro běžecké lyžování. Nejčastěji do nich lidé vjížděli nedaleko Churáňova. „V posledním případě pán ujel zhruba 400 metrů po běžecké stopě, kde zapadl a nebyl schopen se hnout. Nevím, kam chtěl jet dál,“ krčí rameny majitel asistenční služby.

Řidiči se podle něj většinou vymlouvají na navigaci. „Zrovna v tom posledním případě jsme ale probírali s provozovatelem navigace možnosti, jestli ho sem ta navigace vůbec mohla navést, a ukázalo se, že ne,“ říká Jakub Vlášek.

Úzkou silnicí z Nové Pece jezdí denně stovky aut i kamiony. Řidiči volají po úpravě

Sypač, Správa a údržba silnic jihočeského kraje, radlice, zima, silničáři

Je široká jen čtyři a půl metru, přesto po ní denně projíždí autobusy, kamiony a hlavně lyžaři mířící do rakouského skiareálu Hochficht. Silnice z Nové Pece k hraničnímu přechodu Zadní Zvonková zažívá v letošní zimní sezóně velký nápor.

Odtah může zaplatit pojišťovna, záleží, jaký typ pojistky řidič má. Některé pojišťovny zásah hradí i z povinného ručení.

Nejjistější v každém případě je zavolat asistenční službu. „Operátor zkontroluje, jaké druhy asistence má pojištěny a v případě, že se na jeho pojistku vztahuje tento asistenční zásah, tak k němu vyšle vozidlo asistenční služby,“ popisuje mluvčí pojišťovna Kooperativa Milan Káňa.

Neodborný zásah může podle Jakuba Vláška autu způsobit i ničivé následky, a to například v případě odtahu traktorem.

Spustit audio

Související