Atom muzeum v Brdech je zavřené. Odstřihli mu elektřinu

23. květen 2019 09:03

Podzemní sklady, ve kterých v Míšově v Brdech sídlí atomové muzeum, změnily majitele. Muzeum je od té doby bez elektřiny a musí být zavřené.

Historii jaderného zbrojení popisuje Atom muzeum od roku 2012. Expozici vybudovali v bývalých skladech sovětské jaderné munice nadšenci z Nadace Železná Opona, kteří si prostory pronajali od ministerstva obrany. Zároveň ministerstvo žádali, aby sklady převedlo na nadaci. To se nestalo. Ministerstvo obrany je předalo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a okolní pozemky dostaly Vojenské lesy a statky. Letos 17. května ministerstvo odpojilo muzeum od elektřiny.

Podle mluvčího Jiřího Caletky zakladatelé Atom muzea dopředu věděli, že ve chvíli, kdy podzemní sklady dostane nový majitel, přestane do objektu proudit i elektřina. Podle smlouvy si proto měli zajistit náhradní zdroj.

Ředitel Nadace Železná Opona Václav Vítovec tvrdí, že nadace, jakožto skupina dobrovolníků, není schopná zajistit jiný zdroj energie. A bez elektřiny není z bezpečnostních důvodů možné muzeum dál provozovat. Důvodem pro odstřižení od elektřiny nejsou podle Vítovce dluhy, účty za elektřinu, které dělají 3 500,- Kč ročně, má nadace zaplacené.

Bez elektřiny to nepůjde

Podle mluvčího majetkového úřadu Radka Ležatky přívod energie do objektu zajišťovalo vedení, které bylo zřejmě převedeno spolu s pozemky na Vojenské lesy a statky. „O tomto převodu, ani o aktuálním odpojení elektrické energie, jsme nebyli dopředu informováni," uvedl mluvčí. Informaci podle něj úřad dostal 9. května od Nadace Železná opona. ÚZSVM pak bezvýsledně požádal o vyjádření ministerstvo i Vojenské lesy a statky. „Znovu oslovíme obě instituce s žádostí o řešení situace," dodal Radek Ležatka.

Bude-li Atom muzeum bez elektřiny, bude zavřené. Jeden ze zakladatelů Václav Vítovec tvrdí, že už museli odmítnout exkurze ze 12 gymnázií, stovky dalších zájemců a také 80 vojáků NATO, kteří teď cvičí v Brdech. Zakladatelé se ale nevzdají. Chystají petici za zachování muzea a věří, že se pod ní podepíšou příznivci a návštěvníci této jaderné expozice. Prostřednictvím otevřeného dopisu pak chtějí požádat dotčené státní instituce o pomoc.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související