Autobusové a železniční nádraží v Chebu se stane uceleným dopravním terminálem

9. říjen 2007

Autobusové a vlakové nádraží v Chebu by se mělo v příštích letech dočkat zásadní rekonstrukce. Měl by zde vzniknout ucelený dopravní terminál, který by vyhovoval moderním požadavkům na cestování. Dosud odhadované náklady by se měly pohybovat okolo 100 milionů korun.

Prvotní úvahy zahrnovaly čtyři varianty řešení prostranství, v současné době se podle místostarosty Chebu Michala Pospíšila pracuje už jen na jedné, která by se měla realizovat. Bude zahrnovat nejen plochu dnešního autobusového nádraží, ale také přilehlých ulic Žižkovy a Dukelské.

Logo

Záměr je v současné době ve fázi studie. Brzy už chce ale město ve spolupráci s rozvojovou agenturou kraje začít zpracovávat projekt pro územní řízení. "S ním bychom se chtěli dostat do druhé výzvy žádostí z Regionálního operačního programu. Tam bychom mohli získat 85 procent z prostředků Evropské unie, deseti procenty by přispěl kraj, zbytkem město," doplnil Pospíšil.

Podle starosty Chebu Jana Svobody bude právě zařazení projektu mezi krajské priority rozhodující pro realizaci nového terminálu. Začátek stavby by mohl být v roce 2010 nebo 2011 a konečné řešení celého prostoru by mohlo být do roku 2016.

Logo

Projekt se musí navíc koordinovat s přípravami na rekonstrukci budovy vlakového nádraží Českých drah. Na něm bude zřejmě pracovat firma Plaza Service, která chce z nádraží, jež je dnes zaplněné bezdomovci, vytvořit živoucí obchodní a a dopravní objekt, který by nabízel kromě samotného servisu pro cestující i možnost nákupu, kino a podobně.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio