Autorem nově objevené fresky na plzeňském náměstí by mohl být Giovanni de Statia

21. duben 2017

Kompletně odkrytá a zafixovaná už je nově objevená freska v rohovém domě číslo 5 na náměstí Republiky v Plzni. Na renesanční malbu z doby Rudolfa II. přišli památkáři při rekonstrukci přízemních prostor a dosud ji označovali za nejvýznamnější nález posledních padesáti let. Teď to ovšem vypadá, že půjde o nález století - autorem by totiž mohl být italský stavitel a architekt Giovanni de Statia. Ten, který stojí i za renesanční přestavbou plzeňské radnice.

Freska pokrývá přes 70 metrů čtverečních plochy a uprostřed jí vévodí žehnající bůh otec, který se vznáší v nebi. Právě tato postava poukazuje podle vedoucího magistrátního odboru památkové péče Petra Maroviče na možné autorství italského stavitele. „Ten bůh otec, který je takhle definován na základě velmi blízké podoby s nálezem na plzeňské radnici, je pravděpodobně, aspoň si to tak společně s panem architektem Soukupem myslíme, namalovaný Giovannim de Statia. Bojím se to až vyslovit. Potom by to byl totiž nález století,“ řekl Marovič.

Při odkrývání se navíc objevila kromě boha ještě další zajímavá postava. „V zadní lunetě na stěně se objevil nález postavy, která je polo ležící a opřená o takovou kartu. V ruce drží váhy, meč a nějaký symbol, jež neumíme zatím přesně identifikovat. Každopádně je to obrovský nález, protože ta figurální postava je velmi bravurně namalovaná. Sedí na takovém architektonickém rámování, které je vysoce kvalitní a poučené v perspektivě, takže víme, že to maloval umělec velmi znalý kvalitní severoitalské malby,“ vysvětluje Petr Marovič.

Ojedinělý nález

Freska vznikla mezi roky 1570 a 1590. Pro Plzeň je výjimečná hlavně proto, že v žádném jiném měšťanském domě v historickém jádru se malba na svém místě nezachovala. A Petr Marovič upozorňuje na další detaily: „Při pohledu do tamburu, vidíte ještě renesanční malbu. Tomu se říká rollwerk. Jedná se o střapaté zakončení, které je vidět na různých kartuších, kde jsou konečky listin zakončené do takových točenic a ty vytvářely dekor v tom tamburu.“

Freska je teď tedy zafixovaná a čeká na definitivní restaurování, které začne příští rok. Ovšem už v květnu zde plánuje spolumajitelka domu Zdeňka Balounová otevřít obchod a malbu si tak bude možné prohlédnout i v současné syrové podobě.

Restaurátor by měl na fresku nastoupit v únoru až březnu 2018. Do té doby se přesně určí, jak rozsáhlé práce bude nutné provést. A bude jasná i cena. Odbor památkové péče počítá s tím, že podá žádosti o dotace na magistrát i na Plzeňský kraj.

autoři: kos , jik
Spustit audio