Autosalony a autobazary se otevřely. Hygienická opatření jsou přísná

20. duben 2020 10:35

Česko je ode dneška zase o krůček blíž běžnému životu. Vláda totiž zmírnila některá opatření zavedená kvůli riziku šíření nového typu koronaviru. Konat se mohou například farmářské trhy nebo svatby s počtem maximálně deseti lidí. Otevřeno mají ode dneška také autobazary a autosalony.

Například Autocentrum Šmucler v Plzni má ode dneška otevřeno v běžných otevíracích hodinách, tedy už od sedmi hodin ráno. Do plného provozu nastoupili všichni zaměstnanci, samozřejmě v rouškách. U všech vchodů jsou stolečky s dezinfekcí a jednorázovými rukavicemi. Jsou zde také jednoduché pokyny pro zákazníky, jak se mají chovat, jaké mají dodržovat rozestupy a podobně.

Firma zavedla objednávaní zákazníků přes internet nebo telefon na daný čas. Tím se minimalizuje možnost, že se tady lidé fyzicky potkají. Na servis je vyhrazený čas půl hodiny na zákazníka, na prodej až dvě hodiny. Platí, že jednomu zákazníkovi se věnuje pouze jeden zaměstnanec.

Dezinfekce v hlavní roli

Zkušební jízdy nově fungují tak, že zájemce si auto vyzkouší sám, bez prodejce. Před jízdou i po ní se auto kompletně vydezinfikuje. Kvůli tomu také museli posílit uklízecí čety, protože dezinfikovat a čistit se zde bude prakticky nepřetržitě.

Prodejna a servisní část jsou zcela oddělné. Pracovníci se vůbec nepotkají. Komunikují spolu na dálku online nebo telefonicky. Pro bezpečnost zákazníků jsou nově auta na prodejně zamčená. Když si chce zákazník vůz prohlédnout uvnitř, auto mu odemknou a po prohlídce volant, řadicí páku, kliky a další místa vydezinfikují a auto znovu zamknou. To platí i pro sousední autobazar.

Za měsíc, co byl autosalon zavřený, předpokládá vedení společnosti ztrátu na zisku zhruba 20 procent a to proto, že jaro patří z hlediska nákupu aut k nejsilnějším obdobím v roce. Očekává se, že hodně lidí zamíří do autobazaru, protože za současné situace se zvýší zájem o ojetá auta.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio