Autoškoly už opět fungují. Zatím ale jen v omezeném režimu

1. květen 2020 15:30

Provozovatelé autoškol se tento týden dočkali. Po zhruba sedmi týdnech mohli otevřít a pokračovat ve výuce. Zatím ale jen v omezeném režimu a za určitých bezpečnostních opatření.

Podle nařízení vlády musí mít učebny autoškol k dispozici dezinfekční prostředky, vyučující i studenti musí dodržovat mezi sebou bezpečnou vzdálenost, samozřejmostí je pro všechny přítomné nošení roušky. Opatření se týká také počtu přítomných lidí v jedné místnosti při teoretické i praktické výuce.

Například učebna autoškoly Zdeňka Jurčíka v Klatovech má kapacitu 25 žáků. Kvůli vládním opatřením se počet studentů snížil na pět, což přináší řadu komplikací. „Dříve jsem odučil 25 lidí během jedné výukové hodiny. Teď, když to budu muset rozdělit, k tomu ještě přidat motorkáře, kterých je 20, tak by to znamenalo, že po pěti lidech by sem přišli jedenkrát za 14 dní, a to kdybych učil každý den. Časově to určitě bude náročnější, ale cena zůstala vlastně stejná. Naštěstí studenti už nějakou teorii měli, takže podle zákona můžeme začít jezdit. Začnu s jízdami a budu čekat, že se ta opatření postupně rozvolní tak, že teorii potom doděláme, hned jak to bude možné,“ uvedl Zdeněk Jurčík.

Současná situace komplikuje autoškolám plánování a koordinaci jízd a teorie

Podle Zděňka Jurčíka stále není jasné, kdy a za jakých podmínek se budou dělat zkoušky, a jak má klientům rozplánovat poslední jízdy. „Bude problém u těch osmnáctiletých, protože když dva měsíce nejedou, tak jejich psychika bude působit. Teď nevím, s kým mám jezdit. Budu muset jezdit jen s nováčky a čekat, až povolí zkoušky,“ dodal Zdeněk Jurčík.

Na otevření autoškol čeká také David Kvapil z Klatov, který měl těsně před jejich uzavřením dělat závěrečné zkoušky. „Absolvoval jsem jízdy, když už jsem měl pár dní před termínem testů, tak mi to zavřeli. Tím pádem jsem ztratil úplně všechno. Dokonce i zaměstnání, protože jsem řidičské oprávnění potřeboval k dojíždění, neboť pracuji jako pendler a nechtěl jsem být na nikom závislý. Teď momentálně čekám, co bude dál,“ uvedl.

Zájem o závěrečné zkoušky v autoškolách je velký

Tajemník Městského úřadu v Klatovech Milan Jarošík upřesnil, že zkoušky autoškol začnou od 4. května, i když budou prozatím jen v omezeném režimu: „Od příštího týdne začínáme v Klatovech na dopravním úřadě se zkouškami autoškol, tak jak umožňuje metodika ministerstva zdravotnictví. To znamená, že bude zkoušet pouze skupinky maximálně o pěti lidech. V případě, že dojde potom k vlastní praktické zkoušce v autě, tak ve voze bude sedět jen řidič, učitel autoškoly a zkušební komisař.“

V Klatovech je zhruba deset autoškol, a zájem o závěrečné zkoušky bude podle tajemníka Milana Jarošíka výrazný.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio