Až o 50 kilometrů víc ujedou řidiči kvůli uzavřené silnici mezi Špičákem a Hojsovou Stráží

19. červenec 2022 13:25

S novými komplikacemi v dopravě musí počítat motoristé na Železnorudsku. Od 18. července je totiž kvůli opravě vozovky uzavřený úsek silnice II. třídy mezi Špičáckým sedlem a Hojsovou Stráží. Řidiči tak musí počítat s objížďkami a zdržením.

Od pondělí je uzavřený úsek silnice mezi Špičáckým sedlem a Hojsovou Stráží. Vedení města však z opravy během hlavní turistické sezóny příliš nadšené není. „Jsem rád, že tady budeme mít opravenou komunikaci. Nicméně ten způsob realizace považuji vůbec za nejhorší možný. Uprostřed hlavní turistické sezony kompletně zavřít klíčovou spojnici mezi Železnou Rudou a Hojsovou Stráží je neuvěřitelné,“ sdělil své pocity starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD). Ten navrhoval, aby byla rekonstrukce prováděna za částečné uzavírky, aby byl vždy zachován jeden jízdní pruh.

Stanovený způsob opravy může přispět k delší životnosti silnice

Úplnou uzavírku stanovil Odbor dopravy Městského úřadu Klatovy na základě předloženého dopravně inženýrského opatření. O uzavírku požádal zhotovitel, firma Silnice Klatovy, proto, aby bylo možné položit nový povrch najednou v celé šíři vozovky bez středové spáry. Ta podle zhotovitele může za různých povětrnostních podmínek silnici škodit.

Generální ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, která je investorem, Miroslav Doležal zvolený způsob opravy silnice vítá. „Přispěje to k tomu, že životnost vozovky bude podle našeho názoru o několik let delší,“ vysvětlil.

Místní se kvůli objížďce obávají dlouhé cesty do práce

Ze Špičáku je to do Hojsovy Stráže běžně 7 kilometrů. Nyní je zde stanovena objížďka. Ta pro auta do výšky 3,7 metru vede přes Čachrov a Klatovy, auta vyšší musí kvůli viaduktu v Běšinech přes Horažďovice, Sušici, Hartmanice a bývalý vojenský újezd. Najedou si tak desítky kilometrů. Místní mají obavy z toho, jak budou jezdit do práce. Ze strany obyvatel je tak cítit značná nervozita.

Firma bude vozovku opravovat po etapách. Některé úseky tak můžou být dočasně průjezdné. Kdo nechce nic objíždět, může jet vlakem, ani autobusy totiž do uzavírky nesmí. Podle plánu všechny uzavírky skončí v neděli 7. srpna.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio