Až za oceán se dostaly kraslice od Marie Kučerové z Plzně

20. duben 2022 08:47, aktualizováno

Její velikonoční vajíčka mají i lidé v USA nebo Kanadě. Malérečka Marie Kučerová z Plzně zdobí kraslice už 22 let, tuto zálibu ale objevila až s odchodem do důchodu.

Na ruční práce neměla paní Marie Kučerová z Plzně nikdy trpělivost, v důchodu ale začala zdobit kraslice a zjistila, že ji jemná a soustředěná činnost uklidňuje. „Začalo to tak, že děti měly přinést do školy ozdobené kraslice, vůbec nám to nešlo, tak jsem to zkoušela pořád znova a znova,“ vyprávěla. Protože se vosk na vajíčku snadno rozteče, zvolila paní Kučerová akrylové barvy a s těmi pracuje dodnes.

„Každý tah na vajíčku znamená namočit znovu jehlu do barvy,“ popsala postup. Na kraslice ale používá také ubrouskovou metodu tzv. dekupáž, kterou doplňuje o lepení malých kamínků. Když nemá po ruce vejce, ozdobí ubrousky kolečka ze dřeva nebo kameny.

Paní Marie pochází z obce Klášter u Zelené Hory, vzpomíná třeba na velikonoční křístání s řehtačkami. Ve svých 79 letech má ráda práci na zahradě, na jaře ji těší hlavně tulipány a narcisy. „Mám i záhony za domem, nejsou nijak ohraničené, tak každému z domu říkám, ať si utrhne,“ prozradila.

Tisíc vajec za rok byl rekord

Za rok ozdobí malérečka asi 500 vajec, v jednom rekordním roce zvládla vyrobit dokonce 1 000 kraslic, nejčastěji ze slepičích vajec. Zvládne ale i husí nebo pštrosí vejce. Její výtvory se přitom dostaly do celého světa. „Jeli jsme s hejtmanem na svatováclavské slavnosti do Vídně, pak se kraslice dostaly také do Kalifornie, kde jsou v muzeu, nebo do Toronta,“ vyprávěla.

Každoročně na Velikonoce se lidé mohou od paní Kučerové něco přiučit, techniku zdobení kraslic ukazuje v muzeích nebo třeba v zoo. „Jsem ráda, že jsem mezi lidmi, že se jim moje práce líbí,“ uzavřela.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.