Azylový dům sv. Františka je připraven až na 30 covidových klientů

Azylové domy a noclehárny se chystají na zimu. Lidem bez domova umožňují přečkat noc v teple a suchu.

Teploty venku už klesají k nule a lidé bez domova začínají plnit azylové domy a noclehárny. Útočiště v nich hledají hlavně přes noc, někde i během dne. Například v Domově svatého Františka v centru Plzně se v posledních dnech kapacita plní a v teple a suchu tam tráví čas desítky lidí. Provoz neomezila ani epidemie koronaviru.

Na denní i noční stacionář sem dochází třeba paní Ivana. „Když venku prší nebo sněží, je to těžké, já mám alespoň náhradní boty, abych se mohla přezout. Je velká výhoda, když mohu alespoň část dne strávit tady,“ řekla. Na teplou kávu přichází také pan Miroslav. „Můžu si tady připravit také něco k jídlu v kuchyňce,“ popsal.

Kdyby nestačila noclehárna, pomůže ubytovna

Podle vedoucího Domova svatého Františka Džemala Gërbaniho má zdejší noclehárna kapacitu 45 lůžek. Na denní centrum se vejde v jeden okamžik 40 lidí. „Když přijde někdo večer a je mrazivé počasí, tak ho necháme přenocovat na teplé židli s tím, že následující den bychom mu zaplatili lůžko na komerční ubytovně, na což máme slíbené finance od města,“ vysvětlil. „Máme vnitřní pravidlo, že se budeme snažit lidi ubytovávat do komerčních ubytoven pouze, když teploty klesnou pod minus tři stupně,“ doplnil.

Kapacita noclehárny je podle vedoucího domova nyní většinu nocí zaplněná, na ubytovnu zatím ještě žádného klienta posílat nemuseli. Pokud by přišla do noclehárny osoba bez přístřeší s koronavirem, jsou pracovníci i na tuto variantu připraveni. „Máme jednu šestilůžkovou místnost vyhrazenou jako karanténu. Pokud by nestačila, předěláme další jednotky na covidové pokoje. Více jak 30 pozitivních klientů bychom ale nezvládli,“ řekl Gërbani.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio