Bahnění ovcí a kozlení koz činí ze zimy náročné období pro chovatele

9. únor 2021

„Ovce a kozy obecně zvládají mráz a sníh velmi dobře. Náročná je péče o rodičky a mláďata,“ konstatuje chovatel Roman Lang, odborník v oblasti krmiv pro zvířata.

„V zimě se začínají bahnit ovce a kozlit kozy, pro chovatele to je nejtěžší období v roce. Nejdůležitější je sledovat výživu. Ovce i kozy potřebují dostatečný příjem selenu a jódu ve vodě, dodávat se musí ještě před porodem. Doporučuji instantní lizy. Musíme zajistit přísun vitamínů, ale také energie, zvířata nesmí být podvyživená,“ radí chovatel Roman Lang.

Jak dále připomíná, pozornost je nutné zaměřit na celkovou kondici ovcí a koz, všímat si jejich aktuálních potřeb: „Na zvířeti je většinou vidět, že se připravuje na porod. Nejde jen o to k němu přijít a nakrmit. Ovci nebo kozu je třeba pravidelně kontrolovat a případně jí pomoci.“

Pokud je narozené mládě slabé a chovatel se rozhodne obejít přírodu a vypiplat je u sebe doma, musí počítat s tím, že do stáda se už nevrátí. „Takové zvíře člověka bere jako partnera, vyhledává pak sociální kontakt s člověkem a ne se stádem, a to je problém. Je sice ušlechtilé mládě zachránit, ale pro chov se pak většinou nehodí,“ uzavírá Roman Lang.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio