Barbora Strýcová mohla místo tenisu dělat piruety

7. leden 2016

Otevřeně hovoří o zákulisí světového tenisu. Jaké vztahy panují mezi soupeřkami na okruhu WTA? Proč je výhodné držet se ve světové Top 50 a co všechno hradí hráčky z peněz, které na turnajích vyhrají? Hostem Českého rozhlasu Plzeň byla před sezónou 2016 plzeňská rodačka Barbora Strýcová.

Vítězka Fed Cupu nemohla nevzpomenout úspěšné vystoupení v rozhodující čtyřhře (společně s Karolínou Plíškovou) proti Rusku. Nabitá O2 Aréna hnala český pár k vítězství a Báře ještě při rozhovoru při vzpomínce naskakovala husí kůže. Se svou spoluhráčkou hrály v tu chvíli v páru úplně poprvé v kariéře!

Ale stačilo málo a dnešní česká reprezentantka mohla místo tenisových kurtů dobývat ledové plochy. V dětství se totiž dost dlouho věnovala také krasobruslení a podle svých slov ještě dnes dokáže vykouzlit aspoň pár piruet a možná i nějaký ten jednodušší skok. Tenis ale nakonec zvítězil a Barbora Strýcová je sama sobě manažerkou: vybírá turnaje, objednává letenky, rezervuje pokoje v hotelu i pronájem aut. Kupodivu na to „nemá lidi".

Na turnajích mívá hodně volného času. Sleduje filmy a seriály, občas vyjde čas na krátký výlet. Snaží se držet v kondici, tréninkové dávky má od tenisového i kondičního trenéra. Tenisová sezóna bývá totiž oproti jiným sportům nesmírně dlouhá: od ledna do prvního týdne v prosinci.

Co se Báře vybaví, když se řekne Plzeň? Jak se v zákulisí velkých turnajů chovají velké hvězdy? A co je pravdy na tom, že hlavní rozhodčí disponují slovníčkem neslušných slov v rodném jazyce každého tenisty a každé tenistky?

Poslechněte si celý rozhovor Stanislava Juríka s plzeňskou rodačkou Barborou Strýcovou.

Barbora Strýcová v utkání s Vesninovou
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.