Barokní freska byla ukrytá pod zářivkami

3. srpen 2022 13:59, aktualizováno

Velké překvapení skrýval strop v plaském klášteře. Malý fialový flíček pod vrstvou bílé barvy a řadou zářivek pomohl objevit barokní fresku.

Obnova opatské rezidence v klášteře Plasy

V areálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku pokračuje obnova opatské rezidence. Na části rozsáhlého objektu už je nová fasáda a pracuje se i na proměně zahrady. Rekonstrukce vnitřních prostor přinesla velké překvapení. Odborníci objevili na stropě pracovny ukrytou fresku. „Obnovenou nástropní malbu doplnil štukový rám, který byl zhotoven na základě otisku,“ popsala zástupce kastelána Monika Tuková. Dřív bílý strop zakrývala řada zářivek, protože v místnosti byla knihovna a bylo zde zapotřebí dobré osvětlení.

Podle Moniky Tukové nechal fresku zakrýt pravděpodobně kníže Metternich, když koupil plaské panství. Autorem malby je zřejmě barokní umělec Jan Kryštof Liška, znázorňuje několik postav, připomínající olympské bohy, slunce, měsíc a oblaka. „Nemáme všechny závěry, ale může se jednat třeba o alegorii času nebo ročních období,“ vysvětlila zástupkyně kastelána s tím, že na výsledky bádání si ještě budeme muset počkat.

Monika Tuková, zástupkyně kastelána kláštera Plasy

Původní podobu získávají i další místnosti na prohlídkové trase, jejich stěny budou béžové s modrou linkou. „Požadavek byl, aby se všechno dělalo ručně, takže používáme tužky, štětce, takzvané linkováky, dělá se to barvami hlinkového charakteru nebo vápennými barvami,“ vysvětlila Renata Pupíková, která pracuje na obnově. „Na zahradě opatství zatím vidíme hlavně hlínu a kamení, zedníci pracují na opěrných zdech, uprostřed zahrady bude kašna a zelené travnaté plochy se systémem cest,“ dodala Tuková.

Obnovený bude také vstup do zahrady přes bývalou klášterní zeď. Starým opatstvím plaského kláštera povede nová prohlídková trasa připomínající rod Metternichů, lidé si ji budou prohlížet sami bez průvodce. První návštěvníci se sem podívají v červenci příštího roku.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio