Barokní socha sv. Blažeje se vrací do Starého Plzence

18. květen 2005

Barokní sochu svatého Blažeje tak, jak asi vypadala v době svého vzniku, zřejmě v polovině 18. století, si budou moci po dlouhých desetiletích opět prohlédnout obyvatelé i návštěvníci Starého Plzence. Socha kdysi stála u nyní již neexistujícího kostela svatého Blažeje. Po létech chátrání se dočkala velké rekonstrukce a byla vytvořena i její kopie. Na opravách se kromě plzenecké radnice podílel i plzeňský Rotary klub. Oprava přišla na 118.000 korun, třetinu platili rotariáni, zbytek město Starý Plzenec.

Jak uvedl Jaroslav Šindelář, prezident plzeňských rotariánů a zároveň akademický malíř, který sochu restauroval, socha měřící kolem 180 centimetrů byla v minulosti mnohokrát zničena počasím i vandaly. Nakonec z ní zbylo torzo bez hlavy a bez rukou, byly otlučené záhyby, dekorace a v podstatě byla nezachranitelná.

Logo

Socha pravděpodobně pochází z dílny Lazara Widmanna. Zrekonstruovat postavu biskupa s berlí a knihou do podoby, jakou měla kdysi, se podařilo díky několika dochovaným materiálům ze začátku 20. století, ale i díky tomu, že Šindelář už v minulosti Widmannovy sochy restauroval a jeho tvorbu zná. Původní socha byla zpevněna a zrestaurována, z odstranitelné hmoty pak na ní sochař domodeloval chybějící ruce, hlavu a další části. Podle doplněného originálu pak vytvořil z umělého kamene kopii sochy, která už má zase tvář, výraz a pohyb.

Dochované torzo originální sochy umístí radnice ve Starém Plzenci na náměstí do kostela svatého Jana Křtitele. Kopie bude stát na místě, kde byl první kostel sv. Blažeje postaven zřejmě už v 11. století a po rozboření znovu vybudován v 18. století. I tento kostel byl později rozbořen a rozebrán. Socha bude desátou zastávkou desetikilometrové naučné stezky vedoucí Starým Plzencem a jeho nejbližším okolím.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio