Barokní sýpku v Horšovském Týně čeká rekonstrukce

14. září 2017

V Horšovském Týně na Domažlicku za několik dní začne rekonstrukce historické sýpky. Národní kulturní památka je ve velmi špatném stavu.

Sýpka v Horšovském Týně pochází z roku 1715 nebo 1718, přesně se to nepodařilo zjistit. Tato největší zámecká barokní sýpka na západě Čech je národní kulturní památkou. Má pět pater, je v majetku města a leží na okraji místního zámeckého parku. Objekt je ale ve velmi špatném stavu. Před třemi lety proto vznikl spolek Sýpka 2014, který se spolu s městem snaží o záchranu památky.

„Některé trámy ve střeše napadla dřevomorka. Dělaly se tam různé průzkumy na houby, protože tam zatékalo přes střechu. Některé ty trámy jsou úplně shnilé, ale některé i prořezané, protože dřív tam byl sklad obilí a tvrdilo se, že ten objekt je zanesený rtutí, směsi rtuti, která čistila to obilí. Že to je všechno v trámech, ve zdivu a že se tam nedá být. Poslední měření dělané v roce 2010 ukázalo, že to není v tak špatném stavu, jak se o tom mluví," popsal aktuální stav objektu předseda spolku Sýpka 2014 Karel Weber.

Práce plánované v rámci rekonstrukce tak zahrnují opravu střechy, trámů a podlah. Je třeba také udělat novou fasádu, nainstalovat okna, hromosvody a podobně. Po rekonstrukci, která potrvá dvanáct měsíců a přijde na 14 milionů korun, by mělo začít lidem sloužit přízemí a první patro, další rozšíření se bude dělat postupně.

Barokní sýpka by měla v budoucnu sloužit kultuře

Spolek Sýpka 2014 plánuje, aby byla stavba veřejnosti přístupná tři nebo čtyři měsíce v roce. Uvnitř by měla být stálá galerie, která by představovala historii Horšovského Týna i okolních vesnic. Sýpka by měla být ale také prostorem, kde by se konaly různé kulturní akce.

„Chtěli bychom, aby tam byly houslové koncerty, klavírní koncerty. V té sýpce by mohla být udělaná kavárna, kam by třeba někdo mohl přijít a číst tam knížku. Mohli bychom to spojit s knihovnou města," nastínil plány spolku Karel Weber.

Město už požádalo o dotaci na rekonstrukci obejktu barokní sýpky. Ta by mohla pokrýt až devadesát procent nákladů. Jestli to vyjde, bude jasné koncem roku. Rekonstrukci to ale neovlivní, radnice ji totiž v případě neúspěchu žádosti o dotaci zaplatí ze svého rozpočtu. V současnosti je hotové výběrové řízení, tento týden zástupci města podepsali s výhercem smlouvu o dílo a během pár dní předají staveniště.

autoři: mkl , sch
Spustit audio