BáSnění Luďka Markse

3. květen 2022

Své oblíbené texty vybírá a komentuje básník českého severu a archeologický dokumentátor Luděk Marks.

Luděk Marks (nar. 1963) – básník druhé vlny českého undergroundu, životně spojený s proudem české dekadence. Je zastoupen v antologiích Už na to seru, protože to mám za pár (Výběr z prvních básnických knížek autorů narozených v 50. a 60. letech, editor Andrej Stankovič; Edice Expedice, svazek 203, Praha 1985) a v Almanachu básníků pražského undergroundu – 9× Kontra (editor Luděk Marks; Praha, 1987). V letech 1987–1992 byl redaktorem časopisu Vokno. Jeho verše zhudebnil např. David Koller nebo Vladimír Mišík. Pro jeho poetiku je typické propojování katolických motivů a vázaného verše s motivy prázdnoty a beznaděje.

Doposud mu vyšla sbírka veršů Stín svícnu (1994). Druhou sbírku Pod hadí kůži (Host, 2017) vydal s velkým časovým odstupem. Využívá tradiční, formálně vytříbené básnické formy. Dekadentní stylizaci, kterou ve svých mladých letech sdílel s J. H. Krchovským, prověřil čas. Pod sebeironickým šklebem je patrná existenciální tíseň konfrontovaná s „paradoxem víry“. V některých svých pozdních textech sahá Marks po jednodušších formách, k lakoničtějšímu způsobu vyjádření, a to zřejmě právě tam, kde se tvrdě konfrontuje s „novou dobou“.

Jako dokumentátor archeologických nálezů přispěl do několika odborných publikací, pracuje v Muzeu města Ústí nad Labem. Žije v Teplicích.

S autorem připravila Petra Hynčíková.
Natočeno v roce 2018.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Patrik Linhart: Hoši z inferna / výsypka Pokrok u Oseka (in Linhart, Patrik. Měsíční povídky. Praha: Revue Babylon, 2017)
  • Georg Trakl: Zimní večer. Překlad Ludvík Kundera (in Trakl, Georg. Básně. Praha: SNKLU, 1965)
  • Radek Lehkoživ: Setkání na Olšanech (in Lehkoživ, Radek. Výtok z básnického díla. Krásná Lípa: Marek Belza, 2017)
  • Luděk Marks: Lednová obleva (in Marks, Luděk. Stín svícnu. Vydalo Sdružení na podporu vydávání časopisů, edice 13 x 18, VOKNO 1994)
  • Luděk Marks: Kukly (in Marks, Luděk. Pod hadí kůži. Brno: HOST, 2017)
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.