BáSnění Petra Mazance

15. leden 2024

Básník, regionální historik a bývalý středoškolský učitel čte a komentuje texty Gerarda M. Hopkinse, Gottfrieda Benna, Ladislava Dvořáka a Zbyňka Hejdy.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2022

Petr Mazanec (1945) se narodil v Ústí nad Labem a část dětství prožil v Děčíně – Podmoklech. Za svůj rodný kraj ale považuje Vysočinu. Mládí prožil v Kamenici nad Lipou a v blízkém Rytově. Na FF UK vystudoval dějepis a český jazyk. Celý život pak působil jako učitel na Střední průmyslové škole strojnické v Pelhřimově. Žije v obci Veselá u Počátek.

Sbírky básní si Petr Mazanec nejprve v malém počtu výtisků vydával sám, od roku 2009 patří ke kmenovým autorům nakladatelství Dauphin. Po autorském výboru Jarní chodec (2009) a souboru Zachtělo se mi (2011) vydal sbírky Kdo v zlaté struny zahrát zná (2012), Sedmý sešit (2013), Osmý sešit (2015), Devátý sešit (2016), Asi už poslední (2019) a Podivné sonety a jiné básně (2021).

V letech 1990 až 2009 byl Petr Mazanec pravidelným přispěvatelem sborníků skupinky absolventů FF UK z 60. let, které vydávali autoři vlastním nákladem pod názvem Listopad. Literárně a edičně se podílel na vydání pěti publikací k dějinám a osobnostem obce Veselá, souboru kázání ThDr. Jaroslava Kadlece a vzpomínkám přátel a farníků na tohoto významného českého církevního historika.

Petr Mazanec je také autorem knih Taktéž tam byli (spolu s Adamem Karbašem, 2016) a Cesty „protistátních zločinců“ (spolu s Jitkou Zlukyovou, 2021) věnovaných regionálním politickým procesům v 50. letech a publikace Nebyl to trestný čin, napsala (2018), ve které sleduje průběh nedávné bytové kauzy v Pelhřimově.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:
  • Gerard Manley Hopkins: V údolí Elwy (z výboru Démant a slza, Karmelitánské nakladatelství 2007, překlad Josef Hrdlička)
  • Gottfried Benn: Co je zlé (z výboru Básně, ERM 1995, překlad Ludvík Kundera) 
  • Ladislav Dvořák: Kam (ze sbírky Obrys bolesti, Mladá fronta 1966) 
  • Zbyněk Hejda: V blízkosti města – úryvek (ze sbírky Lady Felthamová, IN: Básně, Triáda 2013) 
  • Petr Mazanec: Šeborec 1957 (z autorského výboru Jarní chodec, Dauphin 2009)
Spustit audio

Související

  • BáSnění Stanislava Berana

    Jihočeský prozaik Stanislav Beran čte a komentuje své oblíbené básnické texty. Uslyšíte verše Teda Hughese, Jáchyma Topola, Ivana Blatného a dalších.

  • BáSnění Ewalda Murrera

    Které básníky a které jejich básně řadí mezi své oblíbené Ewald Murrer? Poslechněte si jeho výběr v pořadu BáSnění.

  • BáSnění Jiřího Hájíčka

    Spisovatel Jiří Hájíček, držitel ceny Magnesia Litera za romány Selský baroko a Rybí krev, představuje básně, které ho v poslední době i dávno před lety oslovily.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.