Baví ho deskové hry, tak je sám tvoří

11. srpen 2021 08:30, aktualizováno

Opustil svoji původní profesi a začal se věnovat deskovým hrám. Radek Zelenka z Klatovska, otec tří dětí, se začal živit jako autor a vydavatel deskových her, které ho už dlouho bavily.

Radek Zelenka studoval ekonomii a zabýval se obchodem. Nyní navrhuje a vydává deskové hry. „Už dlouho jsem si hrál s tou myšlenkou, že budu vydávat hry a jednoho dne jsem si řekl: dneska už to udělám,“ zavzpomínal.

Hry Radka Zelenky jsou určeny pro rodiny s dětmi a nacházejí se v malých krabičkách. Díky své velikosti je možné si hry vzít kdekoli sebou na cesty. Zároveň autor myslel i na ekologii a snažil se hry vměstnat do co nejmenší krabičky, aby se neplýtvalo materiálem. Mezi hry Radka Zelenky patří třeba Bambilion dětských her, Hurá ven! – 21 her pod otevřené nebe nebo hra Další prosím.

Jak vznikají nápady na hry?

„Vždy vznikla nějaká potřeba a já jsem tou hrou tu potřebu řešil. Například když jsme čekali v restauraci na jídlo a potřeboval jsem děti zabavit, přemýšlel jsem, co udělat,“ vysvětlil Radek Zelenka. Takto vznikl jeho kapesní soubor her, které se dají snadno a rychle připravit a odehrát.

Návody her jsou jednoduché a krátké, a proto si na své přijdou lidé, co dlouhým, složitým hrám příliš neholdují. Krátké hry mají další benefit. „Když dítě prohraje, tak můžete hrát hned další hru a dítě prohru lépe vstřebá,“ poznamenal Radek Zelenka. Podle něj by lidé měli rodinné deskovky hrát především proto, aby čas trávili spolu.

Radek Zelenka si nejraději s kamarády zahraje hru Krycí jména od autora Vladimíra Chvátila. Přesto, že pan Zelenka nakupuje stále nově vycházející i staré hry z bazarů, hru Krycí jména hraje nyní nejčastěji. Jeho snem je vytvořit podobně kvalitní hru.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.