Bazalkový ocet

Bazalkový ocet
Bazalkový ocet
Recept uveřejněný v pořadu Hobby magazín speciál.

Suroviny:

1 l kvalitního jablečného nebo vinného octa
čerstvé bazalkové listy podle objemu sklenice

Postup:

Čerstvé bazalkové listy vložíme do čisté uzavíratelné sklenice a zalijeme mírně zahřátým (maximálně na 40 °C) octem.


Bazalkový ocet využijeme nejen do pokrmů a salátů, ale také do protistresové koupele (2-3 lžíce bazalkového octa nalijeme do vody ve vaně).

Sklenici uzavřeme a luhujeme 2 týdny při pokojové teplotě.

Po této době bazalku vyjmeme a ocet přelijeme do lahve. Můžeme přidat snítku čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, máta nebo saturejka) jako dekoraci.

Stejným způsobem si můžeme připravit i bazalkový olej z kvalitního slunečnicového nebo olivového oleje.

Čtěte také