Bazén si nechte napustit z cisterny

25. červen 2019 14:30

O napuštění bazénu vodou z cisterny má zájem stále více lidí. Plzeňská vodárna má termíny rozebrané až do konce července, před napouštěním z kohoutku varuje.

Čeká nás další horký den, teploty dnes opět přesáhnou 30 stupňů Celsia a zítra budou šplhat až k 40 °C. Podle zástupců plzeňské vodárny má v zemi každý třetí rodinný dům nebo chata vlastní bazén. Hodně lidí do nich objednává vodu, kterou rozvážejí cisterny. Například v Plzni a okolí je letos zájem tak velký, že plzeňská vodárna má termíny rozebrané až do konce července. Každý den její modré auto plné vody objede několik domácností.

Napouštění z hydrantů je trestné

„Nedoporučujeme napouštění přes hadici napojenou na kohoutek, protože vodovodní síť není konstruovaná na silné nárazové odběry, může dojít k uvolnění usazenin a může se stát, že zakalíme vodu nejen sobě, ale i širokému okolí sousedů,“ upozornila mluvčí vodáren Dana Veselá.

Napouštění bazénu (ilustrační foto)

„Nejhorší je, když jdou lidé k veřejnému hydrantu a zkusí se tam napojit a napustit si bazén, to je opravdu porušení zákona o vodovodech a kanalizacích,“ zdůraznila Veselá. Podle ní mají lidé zájem o napuštění bazénu cisternou zájem, protože to je rychlé, je to ekologické a lidé tak nezpůsobí problémy sobě ani lidem v okolí.

Cisterna napustí bazén za 10 minut

„Jeden bazén máme napuštěný asi za 10 minut. Ideální je, když uděláme asi čtyři bazény v okruhu do deseti kilometrů. Dnes mají lidé větší bazény, takže už na doplnění jednoho potřebujeme dvě cisterny,“ popsal pracovník vodárny Pavel Matiaska. „Ze studny bazén napustit nejde, je tam moc dusičnanů a je to hned zelené. Teď se můžou při koupání napít děti a nic se jim nestane,“ pochvaloval si pan Jaroslav, který službu plzeňské vodárny využil.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio