Bazén v Domažlicích má 70 metrů dlouhý tobogán i bazének se slanou vodou

První lidé dnes můžou vyzkoušet plavecký areál v Domažlicích. Přes rok se rekonstruoval velký bazén. Nově přibyla wellnessová část s tobogánem, finskou saunou nebo bazénkem se slanou vodou. Práce přišly na zhruba 300 milionů korun.

Celý bazén zvenku i zevnitř září novotou. Kdo si pamatuje budovu bazénu tak, jak vypadala před několika lety, ví, že nebyla hezká. Teď má novou fasádu, okna i dveře jsou laděny do modra a uvnitř je nové veškeré vybavení.

Stavbaři začali na kompletní rekonstrukci objektu pracovat v červenci 2018. Stavbu ale před tím provázely komplikace. „Před dvěma lety to vypadalo, že už skutečně začnou stavební práce, ale společnost, která tehdy vyhrála výběrové řízení, z našeho pohledu bezdůvodně stavbu přerušila. Byli jsme nuceni odstoupit od smlouvy a vypsat další výběrové řízení,“ vysvětluje starosta Domažlic Zdeněk Novák. S první společností se Město Domažlice dodnes soudí.

Nově vybraná firma po roce a čtvrt předala Městu Domažlice hotové dílo. Během září probíhaly přípravné práce na zprovoznění objektu, od 1. října následoval zkušební provoz, během kterého sportovní bazén využívaly děti při školním výcviku plavání a členové plaveckých oddílů při tréninku. Pokračovalo i dovybavování interiérů v celém objektu.

Návštěvníci v novém areálu najdou zrekonstruovaný 25 metrů dlouhý sportovní bazén se šesti drahami. Má nyní závodní parametry, takže ho lze využívat na závody a soutěže.

Zrekonstruovaný bazén v Domažlicích

Ve wellness areálu se pěkně ohřejete

Relaxační část je nově přistavěná. Je v ní wellness bazén s dvěma whirlpooly, masážními tryskami a lehátky. „Teplota vody v něm dosahuje 31 stupňů Celsia, vzduch má 34 stupňů,“ říká Dalibor Kubů, jednatel Správy sportovních zařízení Města Domažlice. Je tu vyhřívaná podlaha i lavičky. V areálu je nasvětlený a zateplený tobogán, který vede venkovním prostorem a ústí do relaxačního bazénu s protiproudem, chrliči vody a jeskyní. Tobogán měří 70 metrů. Teplota vody zde bude ohřívána také na 30 stupňů. Wellnessová část obsahuje parní saunu, finskou saunu a relaxační bazének se slanou vodou. „Areál je bezbariérový, vše je upraveno i pro vozíčkáře,“ doplňuje Dalibor Kubů.

K dispozici je v této chvíli i prostor pro ricochet, čtyři dráhy pro kuželky a dvě dráhy pro bowling. Na dodávku vybavení do posilovny probíhá výběrové řízeni. Součástí objektu je i ubytovna hotelového typu s kapacitou 47 lůžek. "Vybavení do ubytovny bude dodáno v nejbližších týdnech," uvádí Dalibor Kubů. Novinkou je restaurace, do níž je přístup jak zvenku, tak i z mokré části objektu.

Zrekonstruovaný bazén v Domažlicích

„Celkové náklady na rekonstrukci a dostavbu plaveckého bazénu včetně vybavení činí 300 milionů korun,“ říká domažlický místostarosta Stanislav Antoš. Město si vzalo úvěr a ten splácí. Radnice počítá s tím, že provoz areálu bude muset dotovat. „Bazén si na sebe určitě nevydělá. Ale nová budova bude mít minimální tepelné ztráty, takže nárůst té částky nebude tak vysoký,“ dodává starosta Zdeněk Novák.

Vstup do bazénu je řešen čipovým náramkovým systémem. Náramek vás pustí jenom tam, kam máte zaplacené vstupné.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Město Domažlice
Spustit audio