Bečov nad Teplou usiluje o záchranu více než 200 let starých varhan

Bečov nad Teplou na Karlovarsku nejčastěji navštěvují turisté kvůli místnímu hradu a zámku. Ve městě je ale památek mnohem víc.

Vzácnou památkou je například barokní kostel svatého Jiří, ve kterém jsou umístěné jedinečné varhany. Ty ale už několik let chátrají. Odhadované náklady na jejich renovaci přesahují jeden milion korun.

Historie nástroje

Po požáru starého kostela v roce 1760 postavil mistr Franz Pöpperle v letech 1763-1767 současnou stavbu. Pro ni byly v letech 1774-1775 pořízeny tehdy nové varhany z dílny loketského varhanáře Ignaze Johanna Schmidta s píšťalami od cínaře Caspara Grundta. Varhanní skříň byla ozdobena ornamentální dřevořezbou od mistra Antona Pacha. Varhany měly ve dvou manuálech a pedálu 12 registrů, samozřejmě s mechanickou trakturou a zásuvkovými vzdušnicemi.

Při stavbě v roce 1896 použil varhanář Christop Müller z Pomezí a Úšovic původní barokní varhanní skříň a z části i píšťalový materiál. Vytvořil tak výše popsaný nástroj vzácné zvukové kvality, kterou už v minulosti ocenil nejeden varhaník.

Současné problémy

Na přelomu 20. a 21. století se na varhany pravidelně nehrálo, v důsledku toho byly silně napadeny červotočem. Ten nejen výrazně poškozuje varhany, ale hrozí i jeho rozšíření na mnohé další dřevěné části kostela. Červotoč napadl nejen skříň, ale i vzduchové hospodářství varhan a dřevěné píšťaly.

Další potíží je, že elektricky poháněné varhanní měchy nemají dostatečnou kapacitu, aby pokryly plný zvuk varhan, který pak v okamžicích, kdy mají majestátně zaznít, slábne. Je tak ohrožena nejen zvuková podstata varhan, ale i jejich životnost.

Varhany napadené červotoči

K záchraně nástroje je potřeba sáhnout k jeho komplexnímu odbornému restaurování, které je velmi náročné. Po konzultacích na více stranách se město a Římskokatolická farnost Bečov nad Teplou rozhodly uspořádat veřejnou sbírku.

Přispět můžete i vy

Pokud se podaří vybrat dostatečnou částku na restauraci, budou varhany využívány ke svému původnímu účelu – konání bohoslužeb a pořádání veřejných koncertů. Poslouží mimo jiné také žákům Základní umělecké školy Josefa Labitzkého.

Přispívat můžete transparentní účet č. 5526358309/0800 nebo přímo do kasiček na radnici a v kostele.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Pavel Větrovec (Římskokatolická farnost Bečov nad Teplou)
Spustit audio