Běh s holemi vypadá na první pohled jako šílenost. Nordic running přitom oceňují i mistři světa

15. květen 2017

V dnešní době je takřka nemožné vynalézt něco nového. Všichni máme dojem, že už všechno vynalezeno bylo. Milan Kůtek nás ale přesvědčil, že tomu tak zdaleka není. Vymyslel novou běžeckou metodu - nordic running.

Všechno začalo tak nevinně. Jednoho dne chtěl učitel chebského gymnázia provětrat své běžky, jenže počasí mu nepřálo - nebyl sníh. A tak zkusmo popadl běžkařské hůlky a proběhl se s nimi. Na světě tak najednou byla technika, která získává na popularitě.

Dnes už nordic running okusily i takové osobnosti jako oštěpařka Barbora Špotáková, badmintonista Petr Koukal, vytrvalkyně Ivana Sekyrová, profesor Jan Pirk nebo herec a moderátor Dalibor Gondík. A další přibývají.

Za vědecké zpracování tréninkové metody běhu s runnigovými holemi dokonce obdržel Milan Kůtek spolu se známým českým biomechanikem Alešem Tvrzníkem ocenění European Athletics Innovation Awards.

Svoji běžeckou metodu propaguje bývalý atlet a dnes rekreační běžec s uběhnutými deseti maratony na speciálním webu. Na pultech knihkupectví najdete už i jeho knihu Nordic running – Běh s holemi jako zdravější a efektivnější způsob běhání.

Jaké jsou hlavní výhody v běhání s holemi? Co na nordic runningu oceňují vrcholoví sportovci? Jaké bývají reakci lidí na běžce s holemi? A kdy se znovu postaví na start půlmaratonu v Karlových Varech?

Poslechněte si celý rozhovor s učitelem tělocviku Milanem Kůtkem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.