Během prvních dnů zákazu cestování mezi okresy nemělo 159 řidičů v kraji potřebná oprávnění

Vláda zavedla omezení cestování mezi okresy kvůli šíření koronavirové nákazy. Policejní hlídky už téměř týden kontrolují řidiče, přejíždějící okresní hranice, zda splňují podmínky pro průjezd. Většina řidičů se chová ukázněně a potřebné dokumenty má.

Už pátý den platí v Česku přísná opatření, která mají omezit šíření koronaviru. Až na stanovené výjimky nemohou lidé opustit okres, ve kterém trvale nebo převážnou většinu času pobývají. Ve spolupráci s vojáky a celníky kontrolují policisté řidiče napříč republikou.

Hlídka, která na hranici okresu Plzeň-město a Rokycany kontroluje auta přejíždějící okresní hranici sdělila, že se řidiči z větší části chovají slušně a chápou nutnost kontrol a situaci policistů. Řidiči se prokazují doklady, které potřebují pro vjezd do daného okresu, tj. čestným prohlášením nebo potvrzením od zaměstnavatele.

Většina cestujících jezdí za prací a policejní hlídka zatím nikoho vrátit nemusela. Ne všichni motoristé však při prohlídce měli nasazenou ochranu úst. Jinde v Plzeňském kraji se už řidiči bez potřebného potvrzení pro cestování mezi okresy otáčet museli. „Pokud se jedná o odepření vjezdu vozidel, tak to se týkalo celkem 159 vozidel,“ oznámila krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Nově nařízená pravidla porušilo přes 450 lidí. Většinou lidem stačilo domluvit

Speciálním kontrolám na silnicích se teď v Plzeňském kraji věnuje 250 policistů, 80 vojáků a 20 celníků. Společně s ostatními policisty v kraji provedli za první dny 22 a půl tisíce kontrol, při kterých se zaměřili na nová vládní opatření, a to nejen na přesuny mezi okresy, ale i třeba na nošení respirátorů. Pravidla porušilo přes 450 lidí. Často stačilo na porušení pravidel jen upozornit, padly ale i pokuty nebo provinilce čeká správní řízení. Žádné extrémní situace však policisté řešit nemuseli.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio