Betonová zeď v Nejdku na Karlovarsku se mění v umělecké dílo

31. květen 2019

Místní nadšenci tady ozdobí další část nevzhledné opěrné zdi podél Karlovarské ulice. Mozaikou ze skleněných střepů tam budou tvořit obraz, který navrhly děti ze základní umělecké školy.

Pro zkrášlení zdi se rozhodla základní umělecká škola, autorkou této myšlenky se stala učitelka Jarmila Janků: „Nápad se vzal před 11 lety po příjezdu z Barcelony, kde jsme byli na návštěvě partnerské školy, a obdivovali jsme tam mozaiky Antonia Gaudího.“ Postupně se nápad zalíbil také obyvatelům města a k výzdobě se připojili. První část zdi, která je téměř kilometr dlouhá a místy téměř 3 metry vysoká, ozdobili v rámci akce Střípek ke střípku loni na podzim. 

Další část mozaiky budou tvořit 1. června. „Čeká nás plocha 200 metrů čtverečních a délka 90 metrů. Zatím se nám přihlásilo přes webový formulář sto lidí. Ti jsou rozděleni do skupin a každá z nich má na starosti 2 metry, které musí pečlivě vyplnit barevnými střepy,“ popisuje sobotní akci Janků.

Obraz bude symbolizovat řeku Rolavu protékající Nejdkem, návrh vytvořily děti ze školy: „Každé dítě vytvořilo část, ze které jsme poté navrhli řeku ve všech možných podobách,“ vysvětluje učitelka Základní umělecké školy Nejdek Jarmila Janků.

Zdobení zdi mozaikou se koná za finanční podpory města, Karlovarského kraje, místních firem, Nadace Via a zároveň se jedná o jednu z akcí ZUŠ Open. Zájemci, kteří se chtějí na výzdobě podílet, můžou přijít v sobotu 1. června v osm hodin ráno.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.