Bezdomovci v Plzni můžou nově využít kožního lékaře a psychiatra. Jejich služby zaplatí město

21. prosinec 2017

Bezdomovci v Plzni a sociálně slabí lidé, včetně cizinců, můžou od příštího roku kromě praktického lékaře využít i péče kožního doktora a psychiatra. Město dá na tyto služby 700 tisíc korun.

Dosud město platilo pouze služby praktického lékaře. Ročně přispívalo 450 tisíc korun. Tedy o čtvrt milionu méně, než poskytne teď nově.

Praktická lékařka, kterou navštěvují z velké části lidé bez zdravotního pojištění, dochází v konkrétní dny do sídla Domova svatého Františka ve Wenzigově ulici. A bezdomovci, ale taky sociálně slabí cizinci, tuhle službu hojně využívají. Zajišťuje ji Poliklinika Bory. A teď k tomu tedy přibydou ještě ordinační hodiny kožaře a psychiatra.

Podle průzkumů, které dělá čas od času například Západočeská univerzita, odhaduje magistrát, že v Plzni žije kolem 800 lidí bez domova. Tedy dvakrát víc než před čtyřmi lety a čtyřnásobek oproti roku 2011.

Domov svatého Františka je pro ně přitom jediným azylovým zařízením ve městě. Funguje jako nízkoprahové denní centrum, azylový dům a noclehárna pro lidi bez přístřeší v jednom.

Aby bylo v mrazech, kam se jít ohřát

Domov sv. Františka má ale omezenou kapacitu. Ti, kteří se do zařízení nevejdou, v mrazu nezůstanou. Radnice nedává peníze jen na lékaře, ale posílá Domovu svatého Františka ještě dalších 50 tisíc korun na ubytování v komerčních ubytovnách. A tam právě můžou přespat lidé, na které v zimě nezbude lůžko ani teplá židle v domově. Domov má aktuálně 56 lůžek a 24 židlí v teplé místnosti.

Pokud se dotace 50 tisíc nevyčerpá, Domov sv. Františka za zbylé peníze nakoupí nové vybavení do domova. Třeba skříňky na osobní věci, zámky nebo testy na drogy. Podmínkou pro přespání v zařízení totiž je, že zájemci nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Zároveň se Plzeň snaží průběžně rušit některá nevzhledná místa, kde přespávají bezdomovci, například pod mosty v centru, u obchodních center, u bytových domů nebo v parcích.

zdroj: ČTK
Spustit audio