Bezdomovcům jde v mrazech o život

Noční teploty klesající hluboko pod nulu nejhůře nesou bezdomovci, domov svatého Františka ve Wenzigově ulici v Plzni je jedinou noclehárnou ve městě, její kapacita je téměř naplněná.

Celodenní mrazy sice oceňují bruslaři a milovníci zimních sportů, doslova o život v nich ale jde bezdomovcům. Domov svatého Františka ve Wenzigově ulici v Plzni nabízí 46 lůžek, z toho je 14 pro ženy. Na koho se nedostane lůžko, ten může strávit noc na takzvané teplé židli, těchto míst je tady k dispozici 25. Podle sociální pracovnice na dnešek přespalo v noclehárně 65 lidí, z toho 48 mužů a 17 žen. Lůžková kapacita je vcelku pravidelně naplněná, pár volných míst zbývá ještě na židlích, kam chodí pravidelně kolem 20 lidí. Za lůžko se platí 40 korun za noc, židle je zadarmo.

Ne každý vyhledává podle sociálních pracovníků noclehárny, protože samozřejmě tady platí nějaká pravidla. Jedno z nich je třeba to, že ubytovaný musí být střízlivý. Domov má k dispozici od města ještě dotaci 50 tisíc korun, za kterou může v případě převisu poptávky zajistit klientům ubytovnu. Za tuto částku by podle vedoucího domova Džemala Gërbaniho šlo zajistit ubytování zhruba pro deset lidí na dva týdny. Tuto dotaci si zatím prý domov šetří, protože největší mrazy mají přijít v polovině února.  

Ředitel Domova sv. Františka v Plzni Džamal Gerbäni

Noclehárna je otevřena od 18 hodin do 8 hodin ráno. V 6.30 hodin ráno je budíček, pak mají lidé čas na hygienu a na to, aby svlékli povlečení, které uloží do popsaných krabic a večer si ho zase povlečou. K dispozici je zde kuchyňský kout, sprchy a základní zázemí. V devět hodin ráno se lidé mohou vrátit do nízkoprahového centra, kde si mohou nechat vyprat oblečení, nebo dostanou jiné. K dispozici jsou jim tady i sociální pracovníci. Toto denní centrum, které poskytuje služby bezplatně, je otevřené do 12 hodin a pak od 15 do 17 hodin. 

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio