Bezmála 80 požárů během loňské topné sezony zavinily v Plzeňském kraji komíny

21. září 2017

Nejčastějším problémem jsou podle hasičů nevyčištěné saze, požár ale může způsobit i špatná konstrukce komína. Lidé by tak neměli zapomínat na odborné kontroly.

Přestože topná sezóna začíná oficiálně až 1. října, chladné počasí posledních dnů vede řadu domácností k tomu, že už si začínají přitápět. Kotle a komíny by ale měl určitě před zprovozněním prohlédnout odborník. Vynechání kontroly komína se může obyvatelům domu pořádně vymstít.

Jen během loňské topné sezóny, tedy od října 2016 do března 2017, zaznamenali hasiči v Plzeňském kraji 79 požárů způsobených komíny. Podle informací hasičského záchranného sboru, nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, když se vznítí nevyčištěné saze. Mezi další příčiny požárů pak patří nevhodná konstrukce komína, zazděný trám a špatné spáry. Škody, které tyto požáry v Plzeňském kraji během loňské topné sezony způsobily, přesáhly částku 4,5 milionu korun.

Nejen komín je ale třeba mít pod dohledem. Stejně tak je důležité, aby bylo v pořádku samotné topidlo. V loňské topné sezóně totiž došlo v kraji k šesti požárům topidel. Nejčastější příčinou přitom byla špatná instalace topidla nebo jeho nesprávné umístění. Oheň způsobila podle statistik taky technická závada na topidle a obecně jeho špatný stav.


Ověřte si, že si domů zvete odborníka
K tomu, abyste „nenaletěli“ někomu, kdo k revizi spalinových cest vůbec nemá oprávnění, slouží databáze revizních techniků spalinových cest, kterou na svých stránkách umístilo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Seznam revizních techniků spalinových cest.

Na falešné kominíky pomáhá vyzrát nová databáze

Kolikrát za rok je nutné nechat komín zkontrolovat, ukládá zákon. Záleží na typu kotle i paliva. Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu jsou třikrát ročně u spotřebiče na pevná a na kapalná paliva a jednou ročně u spotřebičů na plynná paliva. Nové nařízení vlády ale umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, aby si čištění provedli i sami. Minimálně jednou do roka by ale měl komín prohlédnout kominík.

Při výběru odborníka na kontrolu komína by ale lidé měli být opatrní. O problematice takzvaných „falešných kominíků" se mluví několik let. K tomu, aby se lidé nenechali podvést někým, kdo k revizi spalinových cest vůbec nemá oprávnění, má přispět nová databáze revizních techniků spalinových cest. Ta je přístupná na stránkách ministerstva vnitra - generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Tam si může každý ověřit, jestli technik, kterého si pozval, má ke své činnosti osvědčení.

autoři: čer , sch
Spustit audio