Bezpečnostní kamery budou ve všech vozech MHD v Plzni

17. leden 2019 12:17

Až osm kamer bude v budoucnu v každé tramvaji městských dopravních podniků v Plzni. Díky nim pak může například policie okamžitě reagovat na případné problémy. 

Zvýšit bezpečnost ve vozech městské hromadné dopravy v Plzni má nový kamerový systém, který se právě v těchto dnech instaluje do jednotlivých vozů. Pořízení kamer i souvisejících technologií přijde na zhruba 40 milionů korun. Cílem je zvýšit bezpečnost cestujících, revizorů i řidičů. „Kamery se postupně instalují do 181 vozů v horizontu tří let, nové vozy budou dodány už včetně kamer,“ řekl mluvčí dopravních podniků René Vávro. Protože do vozů, které se budou v blízké budoucnosti vyřazovat, se už kamery dávat nebudou, bude 100 procent vozového parku vybaveno kamerami  do roku 2025.

„Zažil jsem situaci, kdy se cestující mezi sebou vzájemně poprali, pohádali, mně se napadení zatím vyhnulo, kromě slovního,“ popsal řidič tramvaje Zdeněk Černík

„Zažil jsem situaci, kdy se cestující mezi sebou vzájemně poprali, pohádali, mně se napadení zatím vyhnulo, kromě slovního,“ popsal Zdeněk Černík, který tramvaj v Plzni řídí už pětatřicet let. Zavedení kamer do všech vozů MHD v Plzni vítá, protože záznam bude napojen na kamerový systém města, řidičům odpadne zdlouhavé volání na dispečink nebo policii, a zásah tak bude rychlejší.

Lidé se nemusí obávat „Velkého bratra“

Podle Jaroslava Čecha ze společnosti, která zakázku získala, může být v každém vozidle podle jeho velikosti až osm kamer. „Některé míří na dveře a další monitorují prostor vozu, jsou full HD a odolné proti vandalům,“ vysvětlil a dodal, že kamery umožní i on-line sledování. Dispečer, případně policista, se může podívat na dění ve vozidle v reálném čase pomocí GSM SIM karty a následně navigovat záchranné složky.

„Záznamy se budou nahrávat do úložiště městského kamerového systému pomocí WiFi, PMDP k nim nebudou mít přístup,“ uvedl René Vávro. A k záznamům se nedostane ani žádný jiný nepovolaný subjekt. Jak upozornil městský radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký, lidé se nemusí obávat dalšího „Velkého bratra“. „Kamery mají sloužit pro bezpečnost občanů, naším cílem je, aby do konce roku byla na konečných stanicích hotová WiFi síť, k tomu optická trasa a další technické záležitosti “ řekl.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio