Blesková roštěná s dušenou rýží s rozinkami a feferonkami

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Harmonicky vyvážená chuť koření, šťavnatá roštěná zjemněná jogurtem, která je vhodně doplněná rozinkami nasládlou rýží, s výraznou tečkou pikantní feferonky.

Suroviny na čtyři porce:

4 plátky roštěné po cca 150 g

100 ml bílého jogurtu

půl kávové lžičky drceného nebo mletého pepře

100 g sterilované kapie

1 kávová lžička pálivé mleté papriky

2 mleté hřebíčky

1 bobkový list

2 celé hřebíčky

sůl

vývar nebo voda na podlití

olej na pečení

Postup:

Plátky roštěné otřeme vlhkým hadříkem, naklepeme a nakrájíme přes vlákno na nudličky. Kapii nakrájíme na drobné kostičky a spolu s pepřem, paprikou, mletými hřebíčky a solí vmícháme do jogurtu. S touto marinádou smícháme připravené maso a na chladném místě necháme alespoň 3 hodiny odležet.

V pánvi rozehřejeme olej, vložíme do něj hřebíčky a bobkový list a pomalu v něm opékáme marinované maso. Když je maso měkké, zředíme malým množstvím vývaru nebo vody, krátce povaříme.

Nejvhodnější přílohou je dušená rýže s feferonkou a rozinkami, saláty z čerstvé zeleniny.

Příprava rýže: Do osolené dušené rýže vmícháme namočené rozinky a na drobné kostičky nakrájenou feferonku.

Celková doba přípravy trvá přibližbě 35 minut (bez doby potřebné k proležení masa).

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.