Blesková roštěná s dušenou rýží s rozinkami a feferonkami
Harmonicky vyvážená chuť koření, šťavnatá roštěná zjemněná jogurtem, která je vhodně doplněná rozinkami nasládlou rýží, s výraznou tečkou pikantní feferonky.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky roštěné po cca 150 g
100 ml bílého jogurtu
půl kávové lžičky drceného nebo mletého pepře
100 g sterilované kapie
1 kávová lžička pálivé mleté papriky
2 mleté hřebíčky
1 bobkový list
2 celé hřebíčky
sůl
vývar nebo voda na podlití
olej na pečení
Postup:
Plátky roštěné otřeme vlhkým hadříkem, naklepeme a nakrájíme přes vlákno na nudličky. Kapii nakrájíme na drobné kostičky a spolu s pepřem, paprikou, mletými hřebíčky a solí vmícháme do jogurtu. S touto marinádou smícháme připravené maso a na chladném místě necháme alespoň 3 hodiny odležet.
V pánvi rozehřejeme olej, vložíme do něj hřebíčky a bobkový list a pomalu v něm opékáme marinované maso. Když je maso měkké, zředíme malým množstvím vývaru nebo vody, krátce povaříme.
Nejvhodnější přílohou je dušená rýže s feferonkou a rozinkami, saláty z čerstvé zeleniny.
Příprava rýže: Do osolené dušené rýže vmícháme namočené rozinky a na drobné kostičky nakrájenou feferonku.
Celková doba přípravy trvá přibližbě 35 minut (bez doby potřebné k proležení masa).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.