Blíží se plzeňský Treffpunkt, největší česko-bavorský festival v zemi

3. říjen 2018 08:34

Pivo, bavorské plněné preclíky, bavorský salát s bavorskou sekanou nebo matjes v remuládě s pečenými brambory. A také dechovka, jazz a rock. Festival Treffpunkt se blíží.

Pokořit loňskou návštěvnost chtějí organizátoři letošního ročníku česko-bavorského festivalu Treffpunkt. Nebude to jednoduché, vloni vyhledalo gastro-pivně-kulturní akci zhruba sedm tisíc lidí.

Festival patří mezi oblíbené akce ředitele pořádající společnosti Plzeň 2015 Jiřího Suchánka: „Je to moje srdcovka. Mám rád Bavorsko a jeho gastronomii a kulturu,“ přiznává Suchánek a připomíná, že tradice Treffpunktu začala v roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultur: „Dá se říci, že dnes je to největší přehlídka bavorské kultury v České republice.“

Bavorské menu chystá pro festival šéfkuchař František Eger, který vařil devět let v bavorských a tyrolských restauracích. Kromě guláše nebo preclíků plněných bavorskou pomazánkou obatzda, šunkou a sýrem chystá další speciality. „Základní bude pečené vepřové koleno. Pak uděláme leberkäse – jemnou bavorskou sekanou – s lehkým bavorským bramborovým salátem. Pak tam máme ještě rybí matjes v remuládě s pečeným bramborem,“ vypočítává František Eger. A nezapomíná ani na moučník: germknödel, neboli pařený kynutý knedlík plněný povidly ve vanilkové omáčce a sypaný mákem.

Velmi mezinárodní bude chystaná speciální pivní fúze, kterou už podruhé a s vybraným bavorským pivovarem zkouší i jeden malý plzeňský pivovar. Jeho spolumajitelem je Australan Filip Miller, kterého zajímá plzeňská i bavorská pivní tradice. „Tentokrát jsme se spojili s Klosterbrauerei Weissenohe – je v malé vesnici na sever od Norimberka. Letos uvaříme skoro tisíc litrů piva. Půlka bude na čepu v Norimberku a okolí a půlka bude na Treffpunktu. Minulý týden jsme spolu vařili svrchně kvašenou čtrnáctku. Němečtí kolegové přivezli bavorský chmel, který má jiný charakter, než český. Je takový ovocnější. Sudovat ho budeme den před začátkem festivalu, takže bude pivo hodně čerstvé,“ představuje festivalový speciál Filip Miller.

Festival Treffpunkt začne 18. a potrvá do 21. října. Kromě gastronomických a pivních zážitků je program plný koncertů, převážně dechovky, ale také rockových a jazzových večerů. Pořadatelé chystají dále dílny pro rodiny s dětmi, akce cirkusové školy Žongléros nebo přednášku o výročí vyhlášení Svobodného státu Bavorsko. Vznikl totiž před sto lety, stejně jako samostatné Československo.

autor: Petra Kosová
Spustit audio